PMP nu renunță la campania ”Alege primarul în două tururi”

PMP nu renunță la campania ”Alege primarul în două tururi”

Președintele PMP Bistrița-Năsăud, deputatul Ionuț Simionca a confirmat faptul că formațiunea politică pe care o reprezintă nu renunță la campania care vizează strângerea de semnături pentru alegerea primarului în două tururi de scrutin, nu într-unul singur așa cum s-a întâmplat la alegerile locale din vara anului 2016.

Demersul său a fost susținut și de vicepreședintele PMP BN, avocatul Ștefania Stere.

Ionuț Simionca: ”  Prezenta propunere legislativă vizează organizarea unui al doilea tur de scrutin între candidaţii clasaţi pe primele două locuri la primul tur al alegerilor pentru funcţia de primar, în situaţia în care niciun candidat nu a obţinut cel puţin jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate. Considerăm că revenirea la formularea legislativă anterioară, mai precis alegerea primarului în două tururi, conferă alesului o legitimitate care îi consolidează actul de guvernare locală. În primul rând, un sistem de vot trebuie să fie orientat către cetăţean şi să ofere formula optimă de reprezentare a sensibilităţilor politice existente. Alegerea primarului într-un singur tur reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral”.

Ștefania Stere:  ”  Campania Alegee primarul  în două turur, continuă la Bistriţa şi această propunere vizează organizarea unui al ll-lea tur de scrutin între candidaţii plasaţi pe primele două locuri, dacă în primul tur al alegerilor, niciunul dintre candidaţi nu a obţinut cel puţin 50% plus unu din numărul voturilor valabile exprimate. Campania este în plină desfăşurare, ieşim în stradă, luăm legătua cu oamenii şi vă spun sincer că am discutat cu prieteni, cunoştinţe, chiar şi cu oameni străini şi toţi au considerat că este absolut normal să se revină la formula anterioară indiferent de culoarea politică, deoarece aşa se conferă o legitimitate alesului şi este reprezentativ pentru judeţ”.

Reamintim că:

În luna aprilie a.c. , Partidul Mişcarea Populară a demarat campania “Alegem primarul în două tururi”, prin care îşi propune strângerea a peste 1 milion de semnături pentru revenirea la alegerea primarului în 2 tururi de scrutin. Campania de strângere de semnături a PMP se va desfăşura până în luna iunie pe străzile tuturor localităţilor din România. Echipele PMP vor împărţi pliante în care arată că în multe localităţi există primari care au fost aleşi cu 7%-10% dintre cetăţenii cu drept de vot, iar scrutinul unic de alegere a edilului a dus la lipsa competiţiei dintre candidaţi, scăderea interesului cetăţenilor şi implicit a prezenţei la vot, precum şi la creşterea reţelei de primari şi baroni locali PSD.  PMP  a depus încă din 2015 un proiect legislativ pentru revenirea la alegerea primarului în 2 tururi de scrutin, însă proiectul a fost respins în Parlament de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Anul acesta, Partidul Mişcarea Populară a depus un nou proiect legislativ în acest sens.

 

 

 

 

Categoria: Politica