Picnic la jumătatea drumului dintre PNL şi PDL BN

Picnic la jumătatea drumului dintre PNL şi PDL BN

Alegerea lui Robert Sighiartău pe funcţia de preşedinte, fie el şi interimar, al PNL Bistriţa-Năsăud, este măsura situaţiei deloc acceptabile în care se găseşte vechiul Partid Naţional Liberal după fuziunea cu PDL, şi el produs al vechiul şi agresivul Partid Democrat al lui Petre Roman şi Traian Băsescu, cu un alt Partid Liberal Democrat, cel al lui Stolojan.

Nu ştiu toate calculele politice care au stat la baza „naşterii” lui Robert Sigiartău sub formă de lider al PNL BN, dar, o ştiu că Ioan Oltean ne va spune mai multe, undeva, cândva, dacăp va vrea! Sigur că a fost vorba de chestiuni pragmatice dar şi de orgolii, orgolii atât de uriaşe în acest PNL. Mai cred că a fost vorba şi de vechi relaţii mai mult sau mai puţin tensionate între Oltean, Turc, primarii PDL şi liderii a ceea ce a rămas din vechiul PNL, parte din el migrat la ALDE şi Ioan Ţintean.

Timpul doctrinelor a apus!

După 25 de ani de democraţie consultativă şi nu participativă, partidele istorice, PNŢCD mai întîi, acum, iată şi PNL, se dovedesc nefiabile, nevandabile, cu foarte puţini lideri adevăraţi.

Încercarea eşuată a lui Ioan Turc de-a reveni direct la şefia PNL BN după şapte ani de pauză politică, nu este decât eşecul unei întregi generaţii de politicieni care au avut credinţa că se pricep la toate, că alegerile sunt poveşti la gura sobei, nu alergare din sat în sat, din casă în casă! Cert, nuuu, nu e vorba de terase.

Victimă directă a unei fuziuni care a făcut praf dreapta românească, Partidul Naţional Liberal deschide acum o altă uşă, deşi, niciunul din cei care se pot numi lideri, nu bănuiesc ce este dincolo de prag, pentru că PNL sau PDL mai precis a ajuns într-un loc, într-un moment pe care nici „ El Maximo” nu l-a predictibilizat, el care le ştia pe toate şi pe toţi. Cumva rămas singur, Ioan Oltean nu l-a vrut pe Turc, deşi, iată, acesta a primit 29 de voturi, în timp ce Sighiartău 32 de voturi, ceea ce trebuie să îi spună multe. Sigur, cred că a înţeles că fuziunea dintre PNL şi PDL nu a avut drept rezultat un PNL, ci o structură politică hermafrodită, indecisă încă asupra propriului viitor politic, o structură politică care trebuie să se mişte foarte repede, să găsească lideri, iar dacă îi găseşte, atunci să îi şi păstreze.

Mai mult, cred că El Maximo a înţeles că primarii, viceprimarii sau consilierii locali nu mai sunt rotiţe într-un angrenaj ci liderii comunităţiilor lor şi care pun în mişcare angrenajul.

Noul preşedinte are misiuni cât se poate de grele. Una dintre ele este cea a găsirii unei soluţii optime pentru un Birou Politic Judeţean în care se se regăsească toţi cei care cred cu adevărat în PNL, mai pe urmă să fie primul care să ştie a lucra în echipă, are, are atâtea de făcut, într-un timp scurt, atât de scurt rămas până la campania electorală pentru alegerile generale

Cred că cei 26 de ani de politică românească post decembristă, cu partidele tradiţionale, cu lideri mascaţi şi preşedinţi de conjuctură sunt la final, 2016 fiind ultima dată când reformatarea clasei politice nu este cerută atât de stringent.

Încotro, PNL BN? Vom vedea în zilele care urmează, eu, personal, aştept primele acţiuni ale lui Robert Sighiartău, după care voi vorbi. Oricum, ecuaţia politică este cât se poate de complicată!

CITEŞTE ŞI:

Catacombele PNL BN

Categoria: ANALIZE-COMENTARII