Pentru că nu are internet și apă curentă, târgul de animale de la Sânmihaiu de Câmpie nu a mai primit autorizație de funcționare

Pentru că nu are internet și apă curentă, târgul de animale de la Sânmihaiu de Câmpie nu a mai primit autorizație de funcționare

Prima ediție a târgului de la Sânmihaiu de Câmpie a avut loc în anul 1856. Cu siguranță, atunci pentru a aduce animale la târg nu era nevoie de internet. Pentru că în anul 2018, fără internet nu mai paște nici vaca pe camp, târgul din comuna administrată de Ioan Mate nu a mai primit autorizație de funcționare. Sigur că, un alt motiv pentru lipsa autorizației este și faptul că în târg nu există acces continuu la apă curentă, ceea ce îl face vulnerabil la problema păstrării igienei și curățâniei, obligatorii de altfel într-un spațiu deschis unde există animale.

Ioan Mate:    „Am fost nevoiţi să închidem târgul din Sânmihai din cauza pestei porcine africane care se vehiculează că este în judeţul Satu Mare, iar lucrul acesta dă un  disconfort mare tuturor fermierilor din toate localităţile din zona de Câmpie a Transilvaniei. La Sânmihai era târg în data de 25, iar acum l-am închis. Asta va aduce un punct greu pentru toţi fermierii, care deţin animale şi îşi vinderu porcii, vacile etc. în acest târg, pentru că le foarte greu să se deplaseze în alte judeţe. O mare parte dintre fermieri o să fie nevoiţi să-şi vândă animalele . (…) Târgul s-a închis din cauza perstei porcine dar şi din cauză că nu am putut să facem autorizarea”, a declarat primarul  Mate.

Mate a arătat că  pentru autorizarea târgului era nevoie de apă curentă. Primăria a făcut forajele necesare, însă a dat de apă sărată şi de gaze naturale.

„Ni se cere să avem internet de mare viteză, ceea ce nu putem să facem. În primul rând, în zona respectivă nu este acoperire în reţea, ca fiecare fermier care vine cu vaca sau cu porcul să intre pe calculator, să opereze biletul de mişcare de la medicul veterinar etc. E un lucru greu de făcut, deocamdată imposibil”, explică primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie.

De ce se teme Ioan Mate?

Edilul din Sânmihai a mai precizat că marea sa temere face referire la faptul că va crește numărul sătenilor care vor veni la primărie pentru a cere ajutoare sociale, neavând unde să își mai vândă animalele: ”O să se înmulţească oamenii care cer ajutoare sociale, pentru că nu o să mai aibă venituri, aş vrea să rog pe domnul senator Simionca şi pe cei care pot face lucrul acesta, să simplifice legea, să facă un amendament la lege care să prevadă că târgurile se pot desfăşura în mod normal, unde sunt condiţii să fie autorizate, unde nu, să dea o perioadă de tranzit pentru a se putea conforma. Riscăm să avem o grămadă de oameni fără venituri. Ştefan cel Mare a făcut bogată economic Moldova prin târguri, iar noi acum îbcercăm să le desfiinţăm. Desfiinţăm şi ţărănimea”, a concluzionat  primarul Ioan Mate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categoria: Administratie