Pe ”Drumul Blajului” a început turnarea asafaltului. Artera care face legătură dintre E58 și stațiunea Colibița va avea restricții de circulație

Pe ”Drumul Blajului” a început turnarea asafaltului.  Artera care face legătură dintre E58 și stațiunea Colibița va avea restricții de circulație

Firma Dimex Company a început   asfaltarea ”Drumului Blajului”, artera care face legătura dintre E58 și stațiunea de interes local Colibița. Drum în care Consiliul Județean a investit 14 milioane de lei, va fi supus după recepție unor restricții de circulație în vederea protejării acestuia. Potrivit unei hotărâri luate luni de Consiliul Județean, pe acest drum accesul accesului vehiculelor rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, cu masa totală mai mare de 3,5 tone este interzis în perioada 15 august 2017-15 august 2027.

Recepția oficială va avea loc la jumătatea lunii august, probabil chiar în data de 15, atunci când începe prohibiția.

Iată cum sună hotărârea Consiliului Județean BN:

Prin Nota de fundamentare nr.VB/11643/17.07.2017, Direcţia tehnică, investiţii, lucrări publice din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a fundamentat necesitatea instituirii restricţiei temporare de circulaţie pe drumul judetean „DJ 172D, km 0+000-5+115, Mureşenii Bârgăului – Colibiţa, (lot 1, tronson 1)”, în perioada 15.08.2017 – 15.08.2027, şi anume interzicerea accesului vehiculelor rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, cu masa totală mai mare de 3,5 tone, ţinând cont de fluidizarea traficului şi limitarea intensităţii acestuia, precum şi pentru protecţia unor sectoare de drumuri.

Prin nota mai sus menţionată, se propune ca traseu alternativ, sectorul de drum DJ 172, Colibiţa-Prundu Bârgăului, km 18+045-35+055, în lungime totală de 17,01 km, având caracteristicile funcţionale ale unui drum judeţean.

Menţionez că potrivit Hotărârii nr.141 din 26.10.2016, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și-a asumat și faptul că la momentul recepției lucrărilor implementate prin proiectul finanțat prin POR 2014-2020, întregul traseu va fi funcțional, în stare bună, în integralitatea sa, asigurându-se conectarea la rețeaua TEN-T, iar conform Hotărârii nr.89 din 27.06.2017 Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și-a asumat faptul că la momentul recepției lucrărilor de modernizare a tronsonului 2 din LOT 1 al DJ 172D ce vor fi implementate prin proiectul finanțat prin POR 2014-2020, întregul traseu al LOT 1, va fi funcțional, în stare bună, în integralitatea sa (inclusiv tronsonul 1 finanțat din alte surse de finanțare), asigurându-se conectarea la rețeaua TEN-T.”

Protejarea drumului presupune menţinerea traficului uşor pe acest sector de drum cu restricţiile de circulaţie menţionate şi devierea traficului greu pe traseul cuprins între km 18+045 – 35+055, Colibiţa-Prundu Bârgăului (DN 17). Traseul Colibiţa-Prundu Bârgăului este un drum de aceeaşi categorie funcţională, în curs de modernizare.

De la restricţiile menţionate fac excepţie vehiculele prevăzute în anexa la proiectul hotărârii privind aprobarea restricţiei temporare de circulaţie, respectiv interzicerea accesului autovehiculelor cu masa totală mai mare de 3,5 tone pe drumul judeţean „DJ 172D,  km 0+000-5+115, Mureşenii Bârgăului – Colibiţa, (lot 1, tronson 1)”.

Încălcarea restricţiilor instituite constituie contravenţie şi se sancţionează, în conformitate cu prevderile art.61, alin.(1), lit.m) din Ordonanţa Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, iar constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor pentru nerespectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.43/1997 se fac de către:

  1. a) poliţia rutieră;

  2. b) personalul din cadrul aparatului de specialitate Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, desemnat prin dispoziţie a preşedintelui consiliului judeţean.

 

Reamintim că preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a anunţat că lucrările de pe Lotul 1, tronsonul 1,  al DJ 172 D, cunoscut drept Drumul Blajului, vor fi finalizate în luna august.

 

Investiţia este finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa I, de către  Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

 

„Angajamentul este ca înainte de Sfânta Marie, 15 august. Primul  termen era 31 iulie, deşi contractul mai are încă un an şi ceva de derulare. Suntem foarte avansaţi, dar apărând probleme foarte mari la alunecările de teren, au făcut intervenţii, cu lucrări în pământ pentru a stabiliza. Contractul e în avans cu un termen foarte mare. Vom programa şi data recepţiei pentru cei peste 5 km de pe Drumul Blajului”, a declarat preşedintele Radu Moldovan.

 

Investiţia, care a debutat în luna martie, este estimată la 14 milioane lei şi, în mod normal, are o durată de implementare de 18 luni. Constructorul, SC Dimex  2000 Company şi-a asumat, însă, un termen mult mai scurt, până în vara acestui an, promisiune care se va materializa foarte repede.

 

Categoria: EVENIMENT