PE CINE DERANJEAZĂ GABRIEL SÎNCRĂIAN: SUSPENDAT DAR NEDOPAT???

PE CINE DERANJEAZĂ GABRIEL SÎNCRĂIAN: SUSPENDAT DAR NEDOPAT???

Pe 29 august, sportul românesc primea o lovitură direct în moalele capului, după ce TVR anunţa că Gabriel Sîncrăian, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio, ar fi fost depistat pozitiv la Rio de Janeiro. Halterofilul român a concurat la categoria 85 kg şi a urcat pe treapta a treia a podiumului cu nou record personal, de plus 20 de kilograme.

Federaţia Română de Haltere (FRH), Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) şi Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) nu au primit însă vreun document oficial din partea Comitetului Internaţional Olimpic în toată această perioadă iar ceremonia de predare a autoturismelor Renault, oferite de partenerul COSR, a tot fost amânată până în momentul în care ceaţa avea să se risipească.

ProSport a aflat în această seară că pe adresa Federaţiei Române de Haltere a sosit prima notificare oficială în privinţa lui Gabriel Sâncrăian, iar informaţia a fost confirmată de preşedintele forului de profil, actualul preşedinte interimar al COSR, Nicu Vlad: „Sâncrăian a fost suspendat temporar de la 1 octombrie. Nu am alte date până acum, deocamdată nu i-a fost retrasă medalia de la Rio”, s-a limitat să spună campionul olimpic din Los Angeles.

Dacă sportivului de la CSM Bistriţa îi va fi retrasă medalia, România va rămâne doar cu patru medalii la JO de la Rio: aur prin echipa feminină de spadă, argint cucerit la tenis de tandemul Mergea – Tecău şi bronz prin echipajul feminin de 8 plus şi prin luptătorul Albert Saritov.

Pe 29 august, în momentul în care TVR difuza ştirea potrivit căreia halterofilul ar fi fost depistat pozitiv, un oficial al forului de haltere declara pentru Mediafax. „Sincer, nu avem ce să dăm oficial acum, pentru că nu am primit nimic. Ştiu că s-a cerut proba B, tocmai de asta Federaţia nu are nimic concret. Se fac nişte analize, nişte contraexpertize acolo, nu avem multe detalii. Recoltările au fost efectuate în cadrul competiţiei de la Rio, dar nu ştim exact data. Nu am primit nicio notificare oficială din partea Federaţiei Internaţionale de Haltere.

Trebuie să facem şi noi firul evenimentelor. Este adevărat că nu suntem la curent cu procedura exactă antidoping din cadrul Jocurilor Olimpice. Din păcate, este o situaţie total neplăcută, să nu ştim nimic. Dacă este în cadrul unui concurs care ţine de Federaţia Internaţională, ei ne transmit informaţii, potrivit regulamentului. Dar fiind vorba despre Jocurile Olimpice, în care Agenţia Mondială Antidoping a avut birou acolo, nu ştim ce va urma”.

Categoria: EVENIMENT