Partidul Național Liberal solicită Guvernului adoptarea unor măsuri urgente în favoarea facilitării procesului de vot din Diasporă.

Partidul Național Liberal solicită Guvernului adoptarea unor măsuri urgente în favoarea facilitării procesului de vot  din Diasporă.

Partidul Național Liberal solicită Guvernului adoptarea unor măsuri urgente în favoarea facilitării procesului de vot în comunitățile românești din străinătate.
Întrunit luni, Biroul Politic Național al PNL a adoptat o rezoluție prin care solicită Guvernului adoptarea, în cel mai scurt timp, a unei ordonanțe de urgență cu următoarele măsuri:
– modificarea Legii 208/2015 privind alegerile parlamentare, astfel încât, pe lângă secțiile de vot din ambasade și consulate, Ministerul Afacerilor Externe să constituie un număr de secții de votare cel puțin egal cu numărul de secții existente în turul 2 al alegerilor prezidențiale din 2014;
– modificarea aceleiași legi, dar și a Legii 288/2015 privind votul prin corespondență, astfel încât orice procedură de înregistrare și orice fel de cerere să poată fi transmise prin poșta electronică.

Precizez că dreptul la vot al cetățenilor români din străinătate reprezintă o preocupare a Partidului Național Liberal, exprimată atât în cadrul dezbaterilor parlamentare, cât și în cadrul numeroaselor întâlniri pe care reprezentanții noștri le-au avut cu românii din Diaspora.
Parlamentarii noștri au susținut și au votat măsuri concrete pentru a sprijini procesul de exercitare a votului dincolo de granițele țării:
– votul prin corespondență;
– un număr corespunzător de secții de votare în afara granițelor țării;
– înregistrarea online a alegătorilor din Diaspora;
– obligația autorităților române de a face publicitate în cadrul marilor comunități românești de peste hotare asupra modificărilor legislative privind votul în străinătate.

Din păcate, parlamentarii PSD, ALDE și UNPR fie au respins prin vot amendamentele liberale asupra măsurilor de facilitare a votului din Diaspora, fie au distorsionat unele prevederi legislative, prin puterea majorității de la acea vreme.
Având în vedere numărul mic al cetățenilor români din străinătate care și-au exprimat intenția de vot la alegerile parlamentare, Partidul Național Liberal consideră necesar ca Guvernul să adopte de urgență ordonanța în sensul precizat mai sus, dar și să susțină o campanie de informare a românilor din Diaspora cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au în exercitarea votului la alegerile parlamentare din acest an.

senator Daniel Cristian Florian

Categoria: DECLARATII POLITICE