Pârtia de schi pe nămol de pe dealul Cocoşului este una din marile investiţii inutile realizată de primăria Bistriţa.

Pârtia de schi pe nămol de pe dealul Cocoşului este una din marile investiţii inutile realizată de primăria Bistriţa.

Declaraţia aparţine preşedintelui PMP Bistriţa-Năsăud, deputatul Ionuţ Simionca. Parlamentarul susţine că are soluţii pentru amortizarea, măcar în parte, a celor şapte milioane de euro cheltuite aiurea de municipalitate.

SCURT ISTORIC

Pârtia de schi amenajată recent de Primăria Bistrita, cu suma de 7 milioane de euro, nu a putut fi deschisă în acest sezon, deşi lucrările sunt finalizate. Iniţial complexul nu a fost racordat la energie electrică, iar când s-a rezolvat această problemă, în ianuarie 2017, au fost probleme cu lacul care alimentează tunurile de zăpadă artificială, pompele nu puteau aduce suficientă apă în lac pentru a înlocui cantitatea folosită. Cînd s-a rezolvat şi această problemă, iar primarul a anunţat inaugurarea, din cauza faptului că pârtia este la altitudine foarte joasă, a venit ploaia şi a topit zăpada artificială.

Aceasta este povestea pe scurt a pârtiei, investiţie aspru criticată de preşedintele Mişcării Populare, deputatul Ionuţ Simionca: “ După struţi şi veverinţe, a treia oară ne facem de ruşine la nivel naţional cu pârtia de nămol. Eu mi-aş dori din tot sufletul ca Bistriţa să nu ajungă un subiect de glumă, un subiect de batjocură, să putem să fim mândri de oraşul şi de judeţul nostru. Mi-aş dori să nu se ajungă în situaţia să nu se mai facă bancuri cu Bulă şi să se facă bancuri cu Bistriţa-Năsăud. Prea puţini ştiu lucrurile frumoase din Bistriţa-Năsăud, dar majoritatea lucrurilor negative le ştiu”

SOLUŢII POSIBILE?

Simionca mai susţine că are şi unele soluţii pentru amortizarea, măcar în parte, a inutilei investiţii făcute de primăria Bistriţa: “ Aş veni cu câteva idei pentru administraţia locală, pentru domnul primar Creţu, pentru a spăla ruşinea pe care o are oraşul şi judeţul nostru şi pentru a arăta că, totuşi, Bistriţa poate să facă dintr-o investiţie moartă şi care nu are niciun fel de avantaj, un lucru bun. I-aş recomanda domnului primar Creţu să fie proactiv, să se gândească şi la un parteneriat public privat şi la o investiţie a primăriei în două lucruri. Pe baza infrastructurii pe care o avem şi a telescaunului se pot face o tiroliană şi un rollercoaster alpin. Aceste două investiţii sunt minore în comparaţie cu investiţia care a fost făcută şi pot să aducă bani suficienţi cât să se întreţină costurile şi datoriile la bancă ale acestui proiect, să nu fie proiectul Wonderland o gaură neagră în bugetul local pe care noi, toţi bistriţenii, trebuie să o susţinem financiar. Să se susţină singur, dacă nu face profit”, a conchis deputatul Simionca.

Istoria pârtiei de schi de pe Dealul Cocoşului începe în 2010, când Consiliul local Bistriţa a aprobat prin Hotărârea nr. 241/22.12.2010 realizarea unui complex sportiv polivalent în zona localităţii  Unirea. Studiul de fezabilitate al obiectivului de investitii a fost adoptat de Consiliul Local pe 28 iulie 2011. Reamintim faptul că în luna februarie 2011, Primăria Bistriţa a contractat de la UniCredit Tiriac Bank un credit de angajament în valoare de 20.000.000 lei, pe o perioadă de 10 ani, pentru realizarea pârtiei şi a unui drum cu pod peste râul Bistriţa. Cu tot cu dobânzi, Primăria trebuie să dea înapoi circa 26 milioane lei.

 

 

Categoria: Politica