PARLAMENTUL SE REFORMEAZĂ

PARLAMENTUL SE REFORMEAZĂ

Parlamentul va trece printr-o noua reforma la viitoarele alegeri generale. Modul in care deputatii si senatorii sunt alesi se va schimba din nou, iar numarul parlamentarilor va fi si el diminuat.

Comisia de Cod Electoral isi propune ca marti sa finalizeze raportul pe legea privind alegerile parlamentare. Noua lege va marca o revenire la sistemul de vot pe liste, uninominalul fiind considerat un esec.

Numarul parlamentarilor a fost deja convenit de Putere si Opozitie. Intr-o sedinta neanuntata, ale carei detalii nu au fost prezentate oficial, PSD, PNL, UDMR si alte partide parlamentare au convenit prin liderii lor, in frunte cu Victor Ponta, Alina Gorghiu, Vasile Blaga si Kelemen Hunor, au cazut de acord ca numarul deputatilor si senatorilor sa scada.

Chiar si asa, viitorul legislativ va fi departe de cifra de 300 de parlamentari, votata la celebrul referendum sustinut de Traian Basescu si PDL, care propunea si Parlamentul unicameral.

Viitorul Parlament va avea, potrivit unor surse politice, 308 deputaţi aleşi în ţară, 4 deputaţi aleşi în Diaspora şi 17 deputaţi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. Senatul va avea și el în jur de 126 de membri, dintre care doi reprezentand Diaspora.

Surse PNL sustin insa ca ar dori marirea numarului de reprezentanti ai Diasporei, chiar o dublare a lor. Astfel, daca PNL reuseste sa se impuna marti in Comisia de Cod Electoral, romanii din afara granitelor ar urma sa aiba 12 reprezentanti – 8 deputati si 4 senatori.

Actualul legislativ are 387 de deputati si 176 de senatori.

Categoria: Politica