Parcul Industrial Bistriţa- un parc de aventuri de prost gust, fără infrastructură dar cu taxă de administrare

Parcul Industrial Bistriţa- un parc de aventuri de prost gust, fără infrastructură dar cu taxă de administrare

Preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud Ioan Turc a criticat astăzi în termeni duri aşa-zisul parc industrial Bistriţa-Sud, despre care, liderul liberal bistriţean spune că e un parc de aventuri de prost gust.

“ Dacă citeşti publicitatea pe care o face Primăria Bistriţa la Parcul Industrial, ai impresia că totul este foarte frumos, că acolo totul se desfăşoară bine, că investitorii sunt bine primiţi şi sunt consiliaţi pentru a demara cât mai repede afaceri în Parcul Industrial. Realitatea este cu totul alta, realitatea între campania electoral permanentă pe care o face PSD cu privire la Parcul Industrial şi cea din teren e cu totul diferită”, a spus Turc.

Preşedintele PNL BN a precizat  că în Parcul Industrial cei care doresc să pornească o afacere nu au acces la infastructură. “În afară de o bucată de teren pe care să construiască hala de producţie sau capacitatea unde vor desfăşura activităţi, nu au nimic altceva. Reţeaua de apă nu este preluată de Aquabis, din ceea ce ştiu eu. Staţia de epurare nu va porni decât atunci când în Parc vor fi suficeinte capacităţi de producţie pentru ca această staţie de epurare să funcţioneze şi din păcate Primăria nu este în stare să atragă în Parcul Industrial investitori, din motive absolut obiective”, şi-a argumentat Turc opiniile. Potrivit acestuia, probleme sunt şi cu capacităţile energetice  subdimensionată, cu infrastrictura de telecomunicaţii (internet, telefon etc.).

Mai mult, a opinat Turc, pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie se solicit documente aberante, de la studii GEO, de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare sau studii de impact de mediu, date care ar fi trebuit puse la punct încă de la amenajarea Parcului Industrial.

“Sunt aberaţii care, din păcate, îi îndepărtează pe cei care doresc să deruleze activităţi economice în Parcul Industrial. Pentru facilităţile fiscale, şi aici mă refer la scutirea de taxe pe clădiri şi terenuri, se cere un dosar voluminos, un dosar de ajutor de stat, menit parcă să îi treacă cheful celui care vrea facilităţi fiscale din partea Primăriei. Aceste facilităţi fiscale, amărâte, ar trebui să opereze pur şi simplu prin încheierea contractului de concesiune a unei suprafeţe de teren”, a mai spus Turc.

Liderul liberal judeţean a reclamat şi taxa de administrare de 1euro/metri pătrat, care se plăteşte anticipat, pe şase luni, de către agenţii economici, fără a se cunoaşte serviciile pe care le prestează, în schimb, municipalitatea.  Ioan Turc a menţionat că la Oradea sunt 3 parcuri industrial, unde economia “duduie”, în timp ce la Bistriţa, Parcul Industrial seamănă “cu un fel de pistă de carturi, (…), un drum, o alee,  cu o bandă, cu nişte sensuri giratorii pentru cart, nu pentru tractor sau TIR”. În concluzie, Ioan  Turc a menţionat că pe planşă apare o anumită suprafaţă, dar realitatea din teren arată altfel, “iar marea industrie e pe un rât”.

 

Categoria: EVENIMENT