Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus începerea urmăririi penale în cazul de la Sângeorz Băi

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus începerea urmăririi penale în cazul de la Sângeorz Băi

Incidentul grav de la Sângeorz Băi a ajuns și la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, procurorii deschizând un dosar penal pentru infracţiunile de ultraj împotriva a doi agenţi de poliţie, omor, uz de armă fără drept şi lovire sau alte violenţe.

Cu toate acestea, lucururile nu sunt deloc clare, ambiguitatea comunicatului neoferind o situație clară a acestui caz, cercetarea penală trebuind să stabiliească cine a fost agresorul și cine este cel agresat.

Într-o declarație,  Dumitru Coarnă, președintele SPPC, a explicat că uzul de armă făcut de polițist este legal și s-a acționat conform legii prin aplicarea a două focuri de avertisment în plan vertical, după care s-a trecut la focul în plan orizontal, către agresor. Uzul de armă fără drept ar putea trece în cârca agresorului, indiferent cu ce i-a atacat pe polițiști, bâtă, rangă sau cârlig, tot armă se numește.

Tot în comunicatul Parchetului se subliniază, însă, faptul că ”urmăriea penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Polițistul urmărit penal va fi asistat juridic gratuit de avocați angajați de Sindicat: ”Eu am vorbit cu colegul meu de la Bistriţa, am angajat avocaţi în cercetarea penală, pentru că nimeni nu îi apără pe aceşti oameni, aici mă refer la doamna ministru Carmen Dan. Nu îi interesează ce se întâmplă cu aceşti oameni din punct de vedere juridic. Am trimis avocaţi acolo. Ancheta este obligatorie în acest dosar, e normal o anchetă, dar parchetul în opinia mea, va trebui să închidă dosarul, să-l claseze, pentru că există o clauză care înlătură caracterul penal al faptei” – a declarat Dumitru Coarnă – președintele SPPC, pentru Mediafax.

 

Categoria: EVENIMENT