Nu vă mai asumaţi condiţionalităţi peste regulamentele europene

Nu vă mai asumaţi condiţionalităţi peste regulamentele europene

România este arătată cu degetul la Bruxelles, din cauza incapacităţii de a da drumul acestei autorităţi de management care să fie pusă în funcţiune pentru a putea absorbi fonduri europene. O spune eurodeputatul Daniel Buda care i-a cerut de la Bistriţa premierului Sorin Grindeanu să se ocupe de acreditarea  autorităţilor  de management care să permită României absorbţia fondurilor europene.

Aflat într-o scurtă vizită de lucru la Bistriţa, eurodeputatul PPE, clujeanul Daniel Buda, a adus critici severe indiferenţei cu care Guvernul Grindeanu tratează autorităţiile de management care ar trebui să se ocupe de atragerea de fonduri europene. El a precizat că le transmite public reprezentanţilor Guvernului, nu numai factorului politic, ci şi factorului tehnic din ministere să nu-şi mai asume condiţionalităţi peste regulamentele europene, pentru că acest fapt nu face decât să îngreuneze procesul de absorbţie de fonduri europene.

„Îi solicit public domnului Grindeanu să lase alte preocupări şi să se ocupe de îndată de tot ceea ce înseamnă acreditarea acestor autorităţi de management care să permită României absorbţia fondurilor europene. Eu sunt şi membru în Comisia de Dezvoltare Regională, pe lângă cea de Agricultură, şi din păcate, România este arătată cu degetul la Bruxelles, din cauza incapacităţii de a da drumul acestei autorităţi de management care să fie pusă în funcţiune pentru a putea absorbi fonduri europene.

Am avut o dezbatere săptămâna trecută în plenul Parlamentului de la Strasbourg, unde şi Corina Creţu recunoştea faptul că România este într-o dificultate majoră. De ce suntem aici? În primul rând, pentru că România şi-a asumat mai multe obligaţii decât prevăd regulamentele europene.

Şi de aceea le transmit public reprezentanţilor Guvernului, nu numai factorului politic, ci şi factorului tehnic din ministere să nu-şi mai asume condiţionalităţi peste regulamentele europene, pentru că acest fapt nu face decât să îngreuneze procesul de absorbţie de fonduri europene.

 

 

Europarlamentarul Daniel Buda a mai subliniat faptul că România este pusă în situaţia de a nu avea niciun euro absorbit din exerciţiul financiar 2014 – 2020. Ca urmare, aceste fonduri rămân necheltuite şi se întorc în statele membre. Pe de altă parte, în exerciţiul financiar de după 2020, nu vor mai fi bani în cadrul politicii de coeziune.

 

„Statele membre vin şi spun de ce să mai dăm noi bani de la noi, din bugetul nostru, pentru state ca şi România, dacă voi oricum nu cheltuiţi aceşti bani? Şi practic, vom rămâne fără bani din 2020 încolo, şi asta ca urmare a incompetenţei”, a mai precizat eurodeputatul.

Daniel Buda a vorbit despre simplificarea la nivel naţional a procedurilor pentru accesarea fondurilor europene şi în Parlamentul European, a cerut proceduri simplificate şi unice, şi scoaterea condiţiilor impuse până acum care îngreunează acest proces. Europarlamentarul vrea ca fondurile UE să fie accesate direct de la Bruxelles.

 

 

 

Categoria: Politica