Noul șef al spionajului Ungariei este un vechi agent din perioada comunistă, apropiat de Rusia. Jozsef Czukor

Noul șef al spionajului Ungariei este un vechi agent din perioada comunistă, apropiat de Rusia. Jozsef Czukor


Un fost spion maghiar din perioada comunistă, care și-a desfășurat activitatea în Austria și Germania de Vest, este noul șef al Serviciului de informații externe al Ungariei, transmite presa de la Budapesta. Jozsef Czukor a fost până la 1 octombrie principalul consilier de politică externă al premierului Viktor Orban, cel care l-a și propulsat la șefia serviciului secret. Jozsef Czukor este considerat un apropiat al Rusiei, potrivit portalurilor maghiare Index.hu și Zoom.hu. El ar fi colaborat intens cu serviciile secrete sovietice în perioada comunismului, când serviciile secrete ale statelor din Pactul de la Varșovia era practic subordonate KGB.

Numirea lui Czukor vine pe fondul apropierii constante dintre Viktor Orban și Vladimir Putin și al atacurilor tot mai dure ale Ungariei la adresa Uniunii Europene. Mai mult, un fost șef al serviciilor maghiare avertiza în urmă cu un an că partenerii din NATO sunt extrem de reticenți în a colabora cu Ungaria din cauza temerilor că Budapesta împărtășește informațiile sensibile cu Moscova.

Czukor a mai ocupat poziția de șef al Spionajului extern (IH) în perioada 2002-2004. El și-a început cariera de spion în Austria și Germania de Vest, apoi a devenit diplomat și a fost ambasadorul Ungariei în Slovenia și Germania.

Numirea lui Czukor a fost sprijinită de Comitetul Național pentru Securitate al Parlamentului. Ádám Mirkóczki, cel mai bun președinte al comitetului, a declarat că deputații guvernului au votat da, el și Zsolt Molnár însuși și socialiști au fost absenți.Wind Bernadett a votat nr. Politicianul PPL a declarat după întâlnire: nu a votat pentru ordinea de zi, deoarece ar fi preferat să fie informat despre problema obligațiunilor de decontare.

Categoria: Dezvaluiri