NOUL COD ADMINISTRATIV: Prefectul şi subprefectul vor fi numiţi de Guvern. Va reapărea funcţia de secretar general de prefectură

NOUL COD ADMINISTRATIV: Prefectul şi subprefectul vor fi numiţi de Guvern. Va reapărea funcţia de secretar general de prefectură

Codul Administrativ va intra în discuţia comisiilor de sprecialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Noua lege, o spune senatorul Ioan Deneş, va reglementa foarte clar modul cum va funcţiona administraţia publică locală. Printre modificări figurează şi faptul că prefectul şi subprefectul vor fi numiţi de Guvern, în timp ce în nomenclatorul Instituţiei Prefectului va apărea funcţia de secretar general de prefectură.

Viceliderul grupului PSD din Senat, Ioan Deneş a anunţat astăzi că viitorul Cod Administrativ va intra în discuţiile comisiilor de specialitate din cele două camere ale Parlamentului. În acest context, Deneş spune că noul cod va schimba din temelii percepţia asupra administraţiei publice locale, modificările aduse asupra modului cum va funcţiona o primărie fiind de esenţă.

“ Va reglementa foarte clar modul în care va funcţiona administraţia publică, începând de la Guvern şi până la reprezentantul sătesc în consiliile locale. Prefecţii şi subprefecţii nu vor mai fi înalţi funcţionari publici, vor fi asimilaţi la nivel de secretar de stat şi subsecretar de stat, deci vor fi oameni politici, vor veni şi vor pleca odată cu Guvernul. Acesta este draft-ul Codului administrativ la ora actuală, poate suferi modificări în dezbaterile din Parlament. Se va înfiinţa o instituţie numită secretarul general al Prefecturii, care va fi înalt funcţionar public şi care va avea un rol mult mai important în ceea ce priveşte legalitatea actelor emise de către UAT-uri”, a explicat senatorul Ioan Deneş.

PRIMARUL VA AVEA MAI MULTĂ AUTORITATE

Prin acest Cod administrativ i se va da primarului o mult mai mare autoritate. Un astfel de exemplu va fi alegerea viceprimarului, care va fi propus de către primar şi votat de Consiliul Local. Dacă trei propuneri ale primarului nu întrunesc majoritatea, atunci viceprimarul poate fi propus de Consiliul Local. Pe acelaşi principiu va fi reglementată şi demiterea viceprimarului, foarte bine argumentată.
Mai mult, preşedinţii, vicepreşedinţii, primarii şi viceprimarii vor primi bani pentru vechimea-n muncă, ceea ce nu se întâmplă în prezent, chiar dacă unii au o vechime de 30-40 de ani, iar alţii de 2-3 ani.
IOAN DENEŞ: „Nu se vor desfiinţa posturile secretarilor UAT-urilor. Am avut foarte multe discuţii în care secretarii de primării erau bulversaţi de faptul că în Legea 188 nu se mai stipula nimic de secretarii UAT-urilor. Nu se vor desfiinţa, vor rămâne, dar modul în care vor fi schimbaţi nu va mai fi ca până acum, în sensul că până acum era foarte greu să fie schimbaţi aceşti secretari. Vor da examene periodice, vor trebui să acumuleze un anumit punctaj, iar dacă nu vor îndeplini acel punctaj, acea persoană nu va mai putea fi secretar al UAT-ului”.

 

Codul Administrativ va intra în dezbaterea Parlamentului la finele lunii aprilie.

 

Categoria: Politica