Norica Nicolai: Decizia CCR în ceea ce o privește pe Laura Codruța Kovesi este una cât se poate de corectă! Peste 45 de zile, președintele Iohannis poate ieși din joc!

Norica Nicolai: Decizia CCR în ceea ce o privește pe Laura Codruța Kovesi este una cât se poate de corectă! Peste 45 de zile, președintele Iohannis poate ieși din joc!

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai a fost astăzi prezentă la Bistrița, după ce duninică a participat la nunta fiicei mai mici a senatorului ALDE, Ioan Simionca. Așa cum era de așteptat, Norica Nicolai a susținut faptul că decizia CCR care impune președintelui Klaus Iohannis demiterea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi nu a făcut altceva decât să reamintească că, prin Constituție, procurorii își desfasoara activitatea sub controlul ierarhic și autoritatea Ministrului Justitiei. Ea a  desființat în cadrul unei conferințe de presă, punct cu punct, atacurile la adresa judecătorilor Curți Constituționale și spune că „cine se isterizeaza ca o decizie a CCR, care înca nici nu este motivată, ar ataca „independenta justitiei”, dar tace cu privire la protocoale secrete care au încalcat legea, drepturile și libertățile românilor, este evident ca are valorile democratice răsturnate”.

 Mai mult, Norica Nicolai, a subliniat faptul că președintele Klaus Iohannis are la dispoziție 45 de zile pentru a formula o decizie public în ceea ce o privește pe procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi: ” În cazul în care, după acest termen, președintele va continua să tacă, atunci va exista o Ordonanță de Urgență care îl va scoate pe Klaus Iohannis din structurile care decid numirea sau revocarea unor procurori”.

 Ea a mai precizat faptul că această decizie a CCR nu face nimic altceva decât să reamintească dispozițiile constituționale conform cărora procurorii își desfășoară activitatea sub controlul ierarhic și autoritatea Ministrului Justiției. Totodată, reprezentanta ALDE în Parlamentul European  arată care este diferența dintre independența procurorului și cea a judecătorului și acuză „campanii staliniste și fanatice”, complet antidemocratice, în urma cărora „unii procurori au ajuns să se creadă că sunt judecători, mai bine spus supra-judecători, abilități să verifice legalitatea și temeinicia unor hotărâri judecătorești”. Asta în condițiile în care „numai judecătorii au garanție constituțională de independența și numai judecătorii înfăptuiesc justiția, procurorii doar participând la realizarea acesteia”.

”Procurorii sunt independenți numai cu privire la actele, măsurile, soluțiile pe care le dispun/adopta în dosarele pe care le cercetează, însă, sub control ierarhic fiind, aceste acte/măsuri/soluțîi sunt sau pot fi, la cerere, infirmate, verificate sau confirmate de procurorul ierarhic superior”, susține Nicolai.

 ” Toată lumea care ajunge în anumite funcții politice se consider de neînlocuit, iar dacă stă mai mult decât trebuie într-o anumită poziție, are credința că această ședere este benefică pentru popor. Nu, nu este adevărat acest lucru, cu atât mai puțin în justiție, unde nu poți să crezi că după două mandate ești vîrful competenței, ci poți ajunge un monument închinat incompetenței!”, a conchis Norica Nicolai.

 

 

 

Categoria: Politica