Noi soluții pentru diabetul zaharat: Șapte copii din Bistrița-Năsăud vor beneficia de pompe cu insulină dotate cu senzori

Noi soluții pentru diabetul zaharat: Șapte copii din Bistrița-Năsăud vor beneficia de pompe cu insulină dotate cu senzori


E vorba de noi sisteme de monitorizare a glicemiei, fiind vorba de pompe de insulină simple şi pompe de insulină dotate cu senzori, care monitorizează permanent glicemia şi avertizează pacientul despre variaţiile acesteia, când sunt severe, şi „în sus şi în jos”. Informația a fost confirmată de preşedintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan. Ea a explicat în cadrul unei conferințe de presă că, în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate, au fost făcute mai multe modificări, unele dintre ele vizând și programul de diabet zaharat.

 

Camelia Ilișuan:   Aceste sisteme de monitorizare a glicemiei, pompe de insulină simple şi pompe de insulină dotate cu senzori, au fost introduce începând cu luna octombrie. Ele  care monitorizează permanent glicemia şi avertizează pacientul despre variaţiile acesteia, când sunt severe, şi „în sus şi în jos”. La diabetici există pericolul şi hipoglicemie şi de hiperglicemie. Aceste dispozitive sunt aprobate de către o comisie regională, care este constituită pentru programul de diabet zaharat”.

 

Șefa Casei Județene de Sănătate a explicat că respectivele pompe cu senzori pot fi ”instalate” doar la Cluj-Napoca în felul următor: ”  Casele de sănătate transmit cereri către această comisie. Aceste pompe şi mai ales cele cu senzori se instalează în aceste centre regionale, nu în spitalul din Bistriţa. Pacienţii sunt eliberaţi şi cu dispozitivul instalat şi cu materiale consumabile pe o perioadă de trei luni, în continuare acestea fiind eliberate de farmacia cu circuit închis a Spitalului Judeţean”.

 

Potrivit celor spuse de Camelia Ilișuan, la Centrul Regional de la Cluj-Napoca au fost trimise, deja, un număr de șapte dosare: ” Toți sunt copii! Toţi au primit aprobare. La copii, şi din cauza transformărilor de creştere de sistem hormonal, este extrem de greu să ţină sub control glicemia, sunt primii supuşi unui risc major de a intra într-o comă. Aceşti senzori sunt pentru ei vitali”, a mai precizat șefa CAS BN.

 

Noile  sisteme avansate de monitorizare a glicemiei şi de dozare a insulinei sunt destinate copiilor cu diabet zaharat tip I (0-18 ani), tinerilor (18-26 ani), gravidelor diagnosticate, dar şi altor pacienţi care îndeplinesc o serie de criterii.

Pacienţii de diabet zaharat pot depune dosare la CAS BN, dacă medicul specialist diabetolog consideră că aceştia se încadrează pentru a primi acest dispozitiv, cu excepţia categoriilor care sunt prioritare.

 

 

Categoria: EVENIMENT