Noaptea Perseidelor la Aerodromul Bistrița

Noaptea Perseidelor la Aerodromul Bistrița

Muzică, telescoape, planete, astronomie și foc de tabără. Orice bistrițean se poate bucura de toate acestea, dacă, sigur, va participa duminică seara, la ”Strar party Perseide, 2018”. Este vorba de un eveniment organizat de POV 21, pe aerodromul Bistrița, începând cu ora 20.00.

” Ca o tradiție deja în Bistrița, la mijlocul lunii august ne strângem cu prietenii și familia și facem împreună o seară dedicată dorințelor noastre și contemplării cerului. Astfel, vă invităm cu mic, cu mare duminică pe inserate pe Aerodromul din Unirea cu o pătură și multă curiozitate. Pentru că, numărând cele mai așteptate stele căzătoare ale anului, vom avea destule de văzut! Prin telescoape astronomice vom putea observa mai de aproape cele 4 planete rar vizibile simultan pe cer: Marte, Venus, Saturn și Jupiter. Cu un laser astronomic vă vom face o introducere în orientarea pe cer și a constelațiilor zodiacale vizibile pe timpul verii. Dj-ul nostru va face o atmosfera muzicală folk-goldies pe tot parcursul serii iar cei mai „rezistenți” vor depana povești la caldura focului de tabără până dimineață. Recomandat pentru copii. Intrare libera. Parcare langa aerodrom”.

PERSEIDELE 2018 sunt o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelația Perseu. Numele provine parțial și din cuvântul grecesc „Περσείδες” (Perseides), un termen care se găsește în mitologia greacă ce se referă la fiii eroului mitologic Perseu.

În anul 2018, activitatea cea mai mare va fi în noaptea dintre 12-13 august începând cu ora 22.00 (ora României), și ne bucurăm că Luna nu își va face apariția pe cer în această zi. Luna se va afla aproape de Soare și va apune la scurt timp după acesta.

Cel mai bun loc din care poți să urmărești PERSEIDELE 2018 este un loc la țară sau la munte sau un loc aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic.

Urmărind bolta cereasca veți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori o dâra luminoasa, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime parea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare”. Desigur că stelele nu au cum sa cadă, de fapt ați observat o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, ce a intrat în atmosfera Pământului și la frecarea cu aerul a făcut ca acesta să emită lumină.

Categoria: EVENIMENT