NARCISELE VOR PUTEA FI ADMIRATE LA FINELE LUNII MAI PE MUNȚII RODNEI

NARCISELE VOR PUTEA FI ADMIRATE LA FINELE LUNII MAI PE MUNȚII RODNEI

Sute de turişti sunt aşteptaţi să urce între 26 și 27 mai, în Munţii Rodnei, până la altitudinea de 1.600 metri, pentru a admira covorul alb de narcise de pe versantul estic al Vârfului Saca, iar primăria comunei Rodna este pregătită să îi întâmpine așa cum s-am întâmplat și la prima ediție din 2017. Informația a fost confirmată de primarul comunei Rodna, Valentin Grapini.

Poiana cu narcise (Narcissus stellaris) este declarată rezervaţie prin Legea nr.5/2000, având o suprafaţă de cinci hectare. În perioada de înflorire, care începe la mijlocul lunii mai şi ţine două-trei săptămâni, poiana oferă o imagine inedită, mulţimea de flori albe fiind întreruptă pe ici, pe colo, de flori de arginţică, genţiană sau brânduşe de primăvară.

Pe Vârful Saca se poate ajunge din localitatea Valea Vinului, situată la 8 km de Rodna Veche. De aici pleacă spre poiana cu narcise două poteci: prima urcă spre vest, spre Dealul Popii, iar a doua urmăreşte Valea Secii şi apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. Drumul până pe masivul Saca durează trei ore.

Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei avertizează turiştii că este interzisă recoltarea de narcise, având în vedere că este vorba despre o plantă protejată dintr-o rezervaţie naturală, amenzile pentru cei care nu respectă aceste reguli fiind cuprinse între 3.000 şi 5.000 lei.

Categoria: EVENIMENT