Ioan Mureșan: Continuăm dezvoltarea Nușeniului și în 2019

Ioan Mureșan: Continuăm dezvoltarea Nușeniului și în 2019


 

 

Unul din primarii ceva mai discreți din județul Bistrița-Năsăud, aici e vorba de Ioan Mureșan de la Nușeni, ne-a vorbit în cadrul unui interviu de ceea ce înseamnă Nușeniul la cei 18 ani trecuți de la alegerea sa în funcția de primar.

Ioan Mureșan: ” Anul 2018 a început bine pentru comuna Nușeni, iar asta o spun din punctul de vedere al investițiilor, bani care vin și din fonduri europene dar și din proiectele depuse la Programul Național de Dezvoltare Locală, la care, adăugăm investițiile de la bugetul local”, spune Mureșan.

 

Proiecte pe fonduri europene și guvernanmentale

Primul proiect, spune primarul din Nușeni este unul început în 2017, și care, este în implementare: ” Discutăm de modernizarea infrastructurii locale, un proiect în valoare de 1 milion de euro. Cu acești bani asfaltăm DC Malin-Dumbrava, pe 3 km, străzile care au mai rămas nemodernizate de la Măsura 322, în Vița, Malin, Feleac și Beudiu, proiect care se încheie la finele lui 2018”.

Tot pe fonduri europene, primăria Nușeni dorește să reabiliteze căminele culturale din Rusu de Sus și Vița: ” Suntem la capitolul achiziții pentru dotări, termenul de finlizare fiind tot 2018, la final. Pe fonduri europene, exercițiul financiar 2013-2020, mai avem două proiecte: Unul face referire la modernizarea infrastructurii rutiere agricole, valoarea lui fiind de 1 milion de euro. Practic, vom asfalta 10 din 14 km de drumuri de hotar, în prezent fiind la execuția proiectului tehnic, următorul fiind achiziția de lucrări. Tot cu bani europeni vrem să construim o grădiniță în Nușeni pentru patru grupe de copii și cu spații de joacă”, mai arată Ioan Mureșan.

În ceea ce privește proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării, pe OUG 28, Nușeniul a depus numai puțin de șase proiecte, din care au patru au fost aprobate: ” Din cele patru proiecte aprobate, pentru trei am semnat deja contractele de finanțare. Așadar, e vorba de peste 600 de mii de lei, bani care vor fi folosiți la mai multe lucrări de modernizare la școliile din Feleac și Vița, lucrări care trebuiesc finalizate până la finele lunii august anul curent, asta pentru a putea obține autorizațiile de la ISU pentru funcționarea celor două imobile. Tot pe OUG 28, am semnat un proiect de modernizare a dispensaruluui uman din localitatea Nușeni, valoarea lucrărilor fiind de 150 de mii de lei”.

Canalizarea în comuna Nușeni

Este unul din proiectele importante ale primarului Ioan Mureșan: ” Este vital pentru Nușeni, asta pentru că centrul de comună dar și intravilanul celoralalte sate ale UAT-ului sunt racordate la apă potabilă, fiind vorba de peste 70 de km de rețele, așa că am făcut și depus un studiu de fezabilitate pentru canalizare, urmând să semnăm contractul de finanțare”, punctează edilul din Nușeni.

Investiții de la bugetul local

Nu lipsesc, spune Ioan Mureșan: ” Unul din exemple fiind asfaltarea unui drum comunal de pe raza localității Malin , sau o stradă în Feleac. Avem, de asemenea, un proiect pentru amenajarea unui parc în centrul de comună, în Nușeni, care va include și spațiul de joacă de la grădiniță. Vom mai face amenajamentul pastoral, mai ne dorim să finalizăm în 2018 intabularea pășunilor”.

Câte milioane de euro au fost investite în Nușeni?

Ioan Mureșan: Multe milioane de euro, multe de tot, cred , dar nu greșesc spunând că în Nușeni sunt foarte multe investiții, mai ales că am început să lucrez la proiecte încă din primul an am primului meu mandat. Aici, sigur, reamintec că am fost printre primii care au accesat un proiect pe SAPARD, în timpul pre-aderării noastre la Uniunea Europeană, unul pe apă și care s-a dovedit a fi de succes. Cred că depășim 10 milioane de euro investite în comuna Nușeni.

Reamintim că:

Nușeni (în maghiară: Apanagyfalu, în germană: Grossendorf) este o comună în județul Bistrița-NăsăudTransilvaniaRomânia, formată din satele BeudiuDumbravaFeleacMalinNușeni (reședința), Rusu de Sus și Vița.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Nușeni se ridică la 3.037 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.264 de locuitori.[1]Majoritatea locuitorilor sunt români(73,36%), cu o minoritate de maghiari(24,4%). Pentru 1,75% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2]Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși(70,6%), dar există și minorități de reformați (13,4%), romano-catolici(10,17%), adventiști de ziua a șaptea(2,24%) și penticostali (1,25%). Pentru 1,75% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație

Comuna Nușeni este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Ioan Mureșan, de la Partidul Național Liberal, a fost ales în 2000. Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:

    Partid Consilieri Componența Consiliului
Partidul Național Liberal 7
Partidul Social Democrat 3
Uniunea Democrată Maghiară din România 1

 

Atracții turistice]

Biserica reformată din satul Malin, construcție secolul al XVII-lea

Biserica reformată (cu clopotniță de lemn) din satul Nușeni, construcție secolul al XVIII-lea

Biserica romano-catolică din Nușeni

Biserica reformată (cu clopotniță de lemn) din satul Vița, construcție secolul al XVII-lea

Biserica romano-catolică din Vița, construcție 1885

Biserica ortodoxă din Vița, construcție 1913

Sit-uri arheologice în satele:

– Beudiu – așezări din prima epocă epoca fierului (Hallstatt) și din a doua epocă a fierului (Latène)

– Rusu de Sus – așezare din prima epocă a fierului (Hallstatt)

– Feleac – așezare fortificată din epoca fierului (Hallstatt și Latène)

 

 

Categoria: Administratie