Mihai Fifor, premier interimar. Partidele sunt chemate la Cotroceni pentru formarea noului Guvern

Mihai Fifor, premier interimar. Partidele sunt chemate la Cotroceni pentru formarea noului Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că l-a desemnat pe Mihai Fifor, actualul ministru al Apărării, să exercite interimar funcţia de prim-ministru al României, în urma demisiei lui Mihai Tudose.

Conform art. 107, alin. 3 din Constituţie, “…preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern”. Interimatul poate dura cel mult 45 de zile.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că i-a acceptat demisia premierului Mihai Tudose şi va convoca pentru miercuri consultări cu partidele politice pentru formarea noului Guvern.

“Premierul Tudose mi-a înaintat demisia şi am acceptat-o”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Mihai-Viorel Fifor are 47 de an și este senator de Dolj. A fost preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie în fostul mandat şi conduce PSD Craiova din 2010. În martie 2014, Fifor a fost ales preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana, iar anul acesta a devenit președintele comisiei de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009. În 2015, premierul Victor Ponta l-a propus pe  Fifor ministru al Transporturilor. Preşedintele Klaus Iohannis a respins, însă, propunerea, motivând că nu are experiență în acel domeniu.

Fifor este licenţiat în Filosofie. Are un masterat în ”Literatura română”, tot la Universitatea Craiova. Din 2003, este doctor în Antropologie Socială, Universitatea Craiova.

A lucrat cacercetător ştiinţific principal, Institutul de Cercetări socio-umane ”C. S. Nicolaescu – Plopşor”, a fost director la Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Dolj, manager la Muzeul Olteniei din Craiova.

Fifor a fost în 2009 secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor și secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor  în mai-dec. 2012.

A fost preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Craiova și senator la al doilea mandat.

Categoria: Politica