MHC ilegal pe Valea Iliuță, localitatea Lunca Ilvei

MHC ilegal pe Valea Iliuță, localitatea Lunca Ilvei

Caz strigător din Bistrița-Năsăud. Pe un afluent al râului Someșul Mare, respectiv pârăul Ilva, s-a executat deja ilegal captarea apei prin conducte pe aproximativ 3 kilometri (vezi foto). De asemenea, sunt finalizate clădirea 1 din amonte pentru captarea apei și clădirea 2 din aval, în imediata apropiere a locuințelor din Lunca Ilvei. Șantierul din zonă funcționează ilegal de câteva luni, lucrările executându-se fără avizele necesare.

MHC ilegal pe Valea Iliuță, râul Ilva, localitatea Lunca Ilvei

Ca urmare a sesizării ilegalităților comise, doar acum, de câteva zile, Agenția pentru Protecția mediului Bistrița-Năsăud a emis un document de încadrare în zonă beneficiarului microhidrocentralei de pe valea Iliuță, moment în care putem afirma că lucrările sunt aproape finalizate. Evident că nici documentul de încadrare în zonă nu dă dreptul la începerea și derularea lucrărilor de șantier care presupun în acest caz defrișări, excavări, subtraversări de drumuri și de curs de apă prin intervenția brutală în albia minoră, distrugerea unei infrastructuri de transport de drum forestier modernizat (asfaltat) prin fonduri europene și guvernamentale, etc. Investiția având un impact distructiv asupra mediului natural și economico-social asupra comunității locale este mai mult decât necesar să aibă la bază un studiu de impact. APM spune însă, NU! Nu, este cazul!

Care este logica și care sunt criteriile după care Autoritățile Publice Locale, aflate în sprijinul comunităților bistrițene, emit astfel de decizii? S-a defrișat aproape un hectar de pădure, a fost mutilat un râu de munte important pentru Lunca Ilvei și pentru acest județ și a fost distrus un drum amenajat din fonduri europene aflat încă în perioadă de monitorizare, perioadă în care nu se poate interveni cu nimic asupra obiectivului. Ne întrebăm de ce instituțiile nu reacționează?! Ne întrebăm de ce reprezentanții locali și naționali ai partidelor parlamentare nu au nici o reacție?! Probabil pentru că celor implicați le convin sumele frumușele care provin din astfel de activități criminale pentru mediu natural și bunăstarea comunităților. Astfel, unele dintre aceste instituții încasează o groază de bani din fiecare metru cub de apă care intră pe conducte cu scopul uzinării. În achimb bistrițenii și românii în general primesc facturi mari la energie electrică plus plata certificatelor verzi. Deteriorarea iremediabilă a râurilor de munte și a mediului naturat în toată complexitatea lui este evident un subiect neinteresant pentru cea mai mare parte a instituțiilor statului român și a reprezentanților partidelor parlamentare, lipsa lor de reacție și incompetența crasă în care se bălăcesc asigurându-ne tuturor un viitor sumbru.

Partidul Verde face apel la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, la Poliția Română, la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și la toate celelalte instituții cu responsabilități în domeniu să sisteze de urgență lucrările în perimetrul respectiv, având în vedere ilegalitățile comise precum și să impună reeaducerea arealului vizat la starea de conservare inițială. Nu de mult Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin vocea ministrului ne spunea că în România nu mai există lucrări în curs la microhidrocentrale pe râurile de munte, ele fiind sistate și că peste puțin timp chiar și certificatele verzi vor fi de domeniul trecutului. În acest caz, doamnă ministru vă invităm pe Valea Iliuță în localitatea Lunca Ilvei unde nu doar că se efectuează lucrări la o microhidrocentrală situată pe un râu de munte, dar lucrările care se derulează de câteva luni bune, sunt ilegale.

În acest caz sugerăm și DNA-ului să verifice felul în care se derulează această investiție și prin transparența mult așteptată să ne comunice rezultatul investigațiilor.

Partidul Verde filiala Bistrița-Năsăud
Biroul de presă

 

 MHC ilegal pe Valea Iliuță, râul Ilva, localitatea Lunca Ilvei

 

Categoria: EVENIMENT