Merele gigant ale primarului Crețu ”stau în gâtul” celor de la USR. Deputatul Cristina Iurișniți spune că merele reduc vizibilitatea la trecerile de pietoni

Merele gigant ale  primarului Crețu ”stau în gâtul” celor de la USR. Deputatul Cristina Iurișniți spune că merele reduc vizibilitatea la trecerile de pietoni

Amplasate  în urmă șase ani, criticate de unii, acceptate de alții, merele gigant confecţionate din poliester armat cu fibră de sticlă, șase la număr,  stau în gâtul USR. Mai în glumă, mai în serios, președintele USR Bistrița, Călin Stan, solicită printr-o cerere oficială adresată primăriei Bistrița să prezinte public autorizarea amplasării merelor gigant.

Mai mult, deputatul  USR, Cristina Iurișniți, susține că ” Primăria Municipiului Bistrița a amplasat merele gigant în apropierea trecerilor de pietoni, reducând vizibilitatea, cu avizul Poliției Rutiere? Că amplasarea lor pe spațiul verde este posibilă doar cu aviz de Mediu? Organizația USR Bistrița le-a cerut Autorizația de Construire. Ca să ne convingem că au respectat legea și au „la dosar” respectivele avize”.

”CERERE DE ACCES LA INFORMATII DE INTERES PUBLIC

Prin care solicităm acces la documentele privind AUTORIZAREA AMPLASARII MERELOR GIGANT DIN MARMURA COMPOZITA realizate de către firma Eurocompozite , în diverse puncte ale oraşului , pe spațiile verzi , inclusiv la avizele ce erau necesare din partea Poliţiei municipiului Bistrița – serviciul circulație – întrucât unele amplasamente se află în imediata vecinătate a trecerilor pentru pietoni, și a Agenției pentru Protecția Mediului conform Legii 50/1991 actualizată privind autorizarea executării construcțiilor. Conform art. 7 din legea 544/2001, solicitam ca informațiile de mai sus să ne fie furnizate in copie la sediul subscrisei sau pe adresa de e-mail bistrita.bn@usr.ro”.

Cererea este semnată de președintele Biroului Local USR Bistrița, Călin Stan.

Reamintim că:

Referitor la semnificaţia acestor mere, primarul Ovidiu Crețu spunea în primăvara lui 2013 următoarele: „Bistriţa este renumită pentru livezile de măr care au înlocuit viile după filoxera din 1905, avem şi un festival «Mărul de Aur», deci avem toate motivele să arătăm că acest fruct poate să fie unul din simbolurile Bistriţei. El chiar este”, a explicat Creţu.

Cele şase mere gigant au fost realizate de aceeaşi firmă care a confecţionat şi ouăle din fibră de sticlă. Compania a onorat comanda municipalităţii, dar a făcut un măr în plus, la fel cum a procedat şi în cazul ouălor. Mărul donat comunităţii este colorat auriu şi aduce aminte de „Mărul de aur”, festival de satiră şi umor.

Fiecare măr are, fără postament, doi metri înălţime.

Categoria: Politica