Mai multe păsări putrezite au fost descoperite la depozitul de la Tărpiu

Mai multe păsări putrezite au fost  descoperite la depozitul de la Tărpiu

Informația a fost confirmată de președintele Partidului Verde Bistrița-Năsăud, Cristian Țetcu, membru al Grupului de Inițiativă Locală (G.I.L.) Tărpiu.

Potrivit lui Țetcu,  în urma unei vizite de documentare la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Tărpiu ” am identificat, în momentul descărcării unui transport de deșeuri amestecate (mixte) efectuat de o mașină a companiei Supercom, o cantitate însemnată de gunoi rezultat din procesul de creștere a păsărilor domestice (găini) precum și carcase în descompunere a acestor”, spune Țetcu.

Având în vedere această situație, GIL Tărpiu a făcut sesizări către instituțiile abilitate (Comisariatul Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud și Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud) pentru a cerceta situația creată la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Tărpiu.

Publicată de Lydy Lydy pe 16 Mai 2018

” Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Tărpiu poate depozita în groapă doar deșeuri rezultate în urma selectării conform regulament de funcționare și nu poate depozita gunoi rezultat din activitățile de creștere a animalelor precum și carcase/resturi ale animalelor moarte. Deoarece instituția pe care o conduceți nu s-a autosesizat cu privire la cele prezentate mai sus de către presa locală, regională și națională – solicităm pe această cale să dispuneți demersurile necesare pentru cercetarea acestui caz și să ne comunicați în scris rezultatul anchetei instituției pe care o coordonați. De asemenea suntem interesați în calitate de locuitori ai comunității Tărpiu dacă aceasta este o practică legală și dacă aceste depozitări neconforme influențează calitatea vieții din vecinătatea gropii de gunoi, unde trăim”, se mai scrie în sesizare.

 

Cele descoperite întâmplător la Groapa de gunoi de la Tărpiu legitimează întrebările:
1. Oare ce s-a depozitat până acum în realitate la CMID Tărpiu?
2. Cât de toxică poate să fie această groapă pentru bistrițeni, groapă care după spusele primarului Gheorghe BĂLĂJAN din Dumitra – „… noxele nu sunt așa cum ziceți, sunt în parametrii, miroase un pic în zonă dar niciodată nu miroase”, conchide Cristian Țetcu.

 

Categoria: EVENIMENT