SEGREGARE LA CNAM

SEGREGARE LA CNAM

Președintele UDMR Bistrița, consilierul municipal Antal Attila a înaintat primăriei și spre știința Consiliului Local  o adresă prin care cere, în numele comunității maghiare din urbea bistrițeană, înființarea unui liceu cu predare în limba maghiară. De asemenea, viitorul liceu va purta numele „Hunyadi János” și va fi rezultatul divizării Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” . Liceul „Hunyadi János” a funcționat în timpul ocupației hortyste din perioada august 1940-octombrie 1944.

„Hunyadi János” – Iancu de Hunedoara

Ioan de Hunedoara, cunoscut și ca Iancu de Hunedoara, alternativ Ioan (Ion) Huniade sau Ioan Corvin (n. ca. 1407 – d. 1456) (în latină Ioannes Corvinus, în germană Johann Hunyadi, în maghiară Hunyadi János, însîrbă, Janko Sibinjanin, în slovacă Ján Huňadi) a fost Ban al Severinului din 1438, Voievod al Transilvaniei între 14411456 și Regent al Ungariei între 14461452, mare comandant militar, tatăl regelui Matia Corvin.

 

„Către Primarul Municipiului Bistrita si Consiliul Local al Municipiului Bistrita.

Pe baza solicitării cadrelor didactice de la secția maghiară a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, a părinților și a membrilor comunității din Bistrița, precum și pe baza sprijinului cultelor religioase și societății civile maghiare din județul Bistrița-Năsăud, conform Legii învățământului nr.1/2011, Art. 45, alineatul 2 și 5, a Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar nr. 874/29.IX.2005; potrivit Art.94, alin. (2),lit d din Legea învățământului nr.1/2011, potrivit Ordinului MECTS 6564/2011 și OG. 6312002, conform Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare și stabilirea rețelei unităților de învățământ preuniversitar de stat pentru anul școlar 2015-2016, OM. nr.4894/10.11.2014., vă rog să puneți pe ordinea de zi a ședinței ordinare din luna februarie 2015 a Consiliului Local al Municipiului Bistrița, proiectul de hotărâre, prin care se solicita înființarea prin divizarea Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, a Liceului „Hunyadi János” Bistrița cu predare în limba maghiară.
Consider fondată cererea formulată în vederea locației acestei noi unități școlare, ca fiind clădirea localului III al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, situat în Bistrița, pe strada Republicii”, a scris consilierul local Antal Attila.

 

Potrivit proiectului, oferta educațională va fi adaptată necesităților comunitățior locale , și se va opta pentru acele profiluri, specializări și calificări profesionale care sunt cerute de comunitatea locală și de condițiile socio-economice și „pentru care putem organiza școlarizarea în condiții didactico-materiale optime, având în vedere oportunitățile de inserție socio-profesională„.

„Pe baza acestor criterii Liceul Hunyadi János cu limba de predare maghiară va funcționa cu următoarea structură:

– ciclul primar 5 clase

– ciclul gimnazial 4 clase

– ciclul liceal 8 clase

„Începând cu anul școlar 2016-2017, dorim să creăm și o clasă profesională, pentru a acoperi cerințele comunității maghiare din municipiu și din județ, având în vedere că din a doua clasă de liceu de la secția maghiară a CNAM, sunt mai mulți copii, care nu ating nivelul cerut într-un liceu. De asemenea, foarte mulți elevi maghiari din județ sunt actualmente in clase profesionale cu limba de predare română”, a mai adăugat Antal Attila.

 

Categoria: Politica