Lupte grele pentru spaţiul verde din jurul Bisericii Evanghelice în Consiliul Local Bistriţa. Proiectul a trecut în forma prezentată de primarul Creţu. Piaţa se va „mineraliza”.

Lupte grele pentru spaţiul verde din jurul Bisericii Evanghelice în Consiliul Local Bistriţa. Proiectul a trecut în forma prezentată de primarul Creţu. Piaţa se va „mineraliza”.

Şedinţa de consiliu local extraordinară  a curs peste 3 ore doar pe proiectul care a vizat piaţa centrală,  protestul mut al bistriţenilor fiind continuat de luările de cuvânt ale consilierilor locali dar şi ale unora dintre protestatari. Astfel, Filip  Moisil s-a întrebat retoric: „Unde este grădina urbană… Există diferenţe între studiul de fezabilitate şi planşele pe care le tot vedem! Vă rog să nu scoatem verdele din inima oraşului. Nu votez soluţia prezentată de arhitecţi, pentru că acele pietre nu sunt o soluţie”.

De aceeaşi parte a baricadei s-a situat şi Mărioara Gaga Seica, în timp ce Diana Morar, la rândul ei, a adus în faţa colegilor din majoritatea PSD-ALDE, poziţia sa bazată pe legile aflate în vigoare. Ea a precizat că nu există un extras de carte funciară actualizat, astfel că pe hârtii în această zonă sunt trecute locuinţe, în timp ce realitatea e cu totul alta: „ În acest caz, se jonglează cu chestiuni juridice. Nici eu nu voi vota acest proiect!”.

Nici Ioan Peteleu nu s-a lăsat mai prejos, el cerând direct retragerea proiectului de pe ordinea de zi.

După luările de cuvânt ale consilierilor, au fost invitaţi la microfon un număr de şapte bistrieni care au dorit să vorbească despre acest subiect, printre care Marius Bălan, Florin Chereji sau Ştefan Ambruş. Aşa cum era de aşteptat, Marius Bălan le-a spus aleşilor locali că protestul lor paşnic este susţinut de  semnăturile a peste 4.700 de bistriţeni care se opun acestui proiect.

Mai mult, după pauză, a luat cuvântul şi şeful grupului liberal din CL, Sorin Hangan,  cel care a apreciat faptul că proiectul este făcut „pe repede înainte”.

Arhitectul Eugen Pănescu, unul din autorii proiectului finanţat de primăria Bistriţa, a argumentat în faţa consilierilor locali nevoia de schimbare a zonei, a pieţei Centrale, şi că, la începutul noului mileniu e nevoie de o altă viziune asupra perimetrului din jurul Bisericii Evanghelice: „ Acest proiect nu şterge istoria, aşa cum am auzit în această sală, ci o repune în drepturi”.

Primarul Ovidiu Teodor Creţu: „ Avem de-a face cu un proiect realizat profesional, fără vreo implicare a vreunui factor politic. Am ţinut ca cei care au lucrat la proiect să nu fie presaţi de nimeni. Proiectul are şanse mari să primească finanţare europeană. Un proiect mare nu va putea împăca pe toată lumea. Avem o istorie de 800 de ani. Trebuie să susţinem proiectul acesta, el ne arată direcţia urbanistică viitoare. Eu sunt convins că oraşul nostru oate să arate foarte bine prin implementarea acestui proiect”.

Proiectul  iniiţiat de prmarul Creţu a fost adoptat cu 14 voturi pentru.

Categoria: EVENIMENT