LONDRA ARE PRIMAR MUSULMAN

LONDRA ARE PRIMAR MUSULMAN

Parlamentarul laburist Sadiq Khan a fost ales vineri primar al Londrei, funcţie pentru care a candidat împotriva candidatului conservatorilor, la putere, Zac Goldsmith, potrivit Sky News, relatează Reuters.

Sky News a anunţat victoria lui Khan cu puţin timp înainte de prezentarea rezultatelor oficiale. Sadiq Khan a obţinut 44,2% din voturi, faţă de 35,6% cât a obţinut candidatlui conservator Goldsmith. Deoarece niciunul dintre candidaţi nu a obţinut o majoritate simplă, în acest moment voturile exprimate pentru ceilalţi candidaţi sunt redistribuite în funcţie de preferinţa a doua selectată de alegători pe buletinul de vot. Candidatul laburist este aşteptat să depăşească cu uşurinţă cota de 50% din voturi după redistribuire. Victoria lui Khan vine în urma unei campanii electorale controversate, în care demnitari de vârf ai Partidului Conservator, inclusiv premierul britanic David Cameron, l-au acuzat de legături cu imami care promovează extremismul islamist. Sadiq Khan va deveni al treilea primar al Londrei după înfiinţarea funcţiei în anul 2000, urmându-i pe Ken Livingstone (2000-2008) şi Boris Johnson (2008-2016) la şefia metropolei, Funcţia de primar al Londrei oferă o platformă influentă de pe care se pot exercita presiuni asupra Guvernului în interesul celor aproximativ 8,6 milioane de locuitori ai capitalei britanice. Partidul Naţional Scoţian a câştigat alegerile pentru legislativul Scoţiei În aceeaşi zi, Partidul Naţional Scoţian a câştigat alegerile pentru Parlamentul Scoţiei, câştigând 49% din voturile electoratului scoţian (63 de mandate), faţă de cele 24 de procente obţinute de Conservatori(31 de mandate) şi 19 de Laburişti (24 de mandate).

În componenţa legislativului scoţian vor mai intra Verzii(6 mandate) şi Liberal-Democraţii(5 mandate). Primul-ministru scoţian Nicola Sturgeon, preşedintele PNS, a declarat că victoria este una „emfatică” şi că naţionaliştii scoţieni vor forma un guvern minoritar, fiind la doar două mandate de a câştiga majoritatea în Parlament. Sturgeon a refuzat însă discuţia despre un nou referendum de independenţă a Scoţiei, în urma respingerii celui din septembrie 2014. O situaţie similară s-a înregistrat în alegerile parlamentare din Ţara Galilor, unde Laburiştii au fost la un singur mandat distanţă de a-şi asigura majoritatea parlamentară necesară de 30 de scaune. Rezultatele pentru Adunarea Irlandei de Nord nu au fost anunţate, însă este de aşteptat ca Partidul Democrat Unionist şi Sinn Feain să fie principalele preferinţe ale alegătorilor nord-irlandezi.

Categoria: EVENIMENT