LIDERII LIBERALI SUNT CONVOCAŢI ASTĂZI LA Consiliul Național de Coordonare

LIDERII LIBERALI SUNT CONVOCAŢI ASTĂZI LA Consiliul Național de Coordonare

Consiliul Național de Coordonare al PNL se întrunește astăzi, 4 martie 2017, pentru a stabili calendarul alegerilor interne și modificările la statutul partidului, potrivit unui anunț al președintelui interimar al liberalilor, Raluca Turcan, din 27 februarie 2017. Precedenta reuniune a forului de conducere a PNL a avut loc la 8 octombrie 2016, când s-a validat decizia ca Alina Gorghiu să preia președinția unică a partidului.

Preşedintele PNL BN, deputatul Robert Sighiartău  a precizat  că liberalii preconizează încheierea alegerilor interne din partid până la data de 17 iunie și a alegerilor la nivelul județelor până la 2 mai 2017. Întrebată când ar putea avea loc Convenția Națională a PNL, în cadrul căreia se alege conducerea partidului, Raluca Turcan a precizat, la 25 ianuarie 2017: „Din punctul meu de vedere, dacă ar fi să facem lucrurile temeinic, undeva în lunile mai-iunie „.

Potrivit statutului PNL, Consiliul Național este organismul de conducere și decizie politică al partidului în perioada dintre Convențiile Naționale. Astfel, Consiliul Național poate adopta orice hotărâre de competența Convenției, cu excepția adoptării de noi moțiuni sau a unui nou statut. Consiliul Național adoptă hotărâri în prezența majorității membrilor, cu majoritatea voturilor exprimate.

Consiliul Național este format din membrii Colegiului Director Național (CDN), eventualii miniștri ai PNL, parlamentari și europarlamentari ai PNL, președinții de consilii județene, primarii sau viceprimarii, președinții organizațiilor județene de partid.

Convocarea ședințelor ordinare ale Consiliului Național de Coordonare este făcută de către Biroul Permanent Național, în timp ce ședințele extraordinare sunt convocate la cererea BPN, a președintelui partidului sau a cel puțin o treime din președinții Biroului Permanent Județean (BPJ).

În cazuri de urgență, Consiliul Național poate aduce modificări ale programului sau statutului partidului, cu obligația însă de a le supune ratificării Convenției Naționale.

Consiliul Național este, alături de Convenția Națională, Colegiul Director Național și Biroul Politic Național, unul dintre organismele de conducere a PNL la nivel național.

La rândul său, Convenția Națională se întrunește o dată la patru ani, la convocarea Consiliului Național.

Candidaturile pentru funcția de președinte al partidului se depun ca urmare a prezentării unui proiect de moțiune, orice membru al partidului putând candida dacă întrunește următoarele condiții: are o vechime în partid de cel puțin 5 ani, depune un proiect de moțiune, constituie un grup de promovare format din 35 de persoane, se menționează în statutul PNL, accesat pe site-ul http://pnl.ro/.

Categoria: Politica