LEONI şi-a reluat producţia la Bistriţa. Greviştii vor trebui să recupereze joia pierdută

LEONI şi-a reluat producţia la Bistriţa. Greviştii vor trebui să recupereze joia pierdută

Bistriţa-Năsăud nu îşi permite ca LEONI să relocheze producţia. Aceasta este concluzia unei săptămâni cu o primă grevă la această companie închisă din punct de vedere al comunicării. O concluzie care ne pune şi mai mult pe gânduri. O concluzie care vorbeşte despre capacităţiile de producţie pierdute, distruse. O concluzie spusă şi de prefectul Ovidiu Frenţ: România a atras investitori tocmai prin costul mai mic al muncii în comparație cu alte țări. Știu și că un investitor internațional va muta fără remușcări capacitățile de producție acolo unde știe că poate realiza calitate și profit.

 

După ce ziua de joi întreaga activitate a celor două fabrici ale Leoni Bistriţa a fost blocată de greva celor 8 mii de angajaţi, astăzi producţia de cabluri s-a reluat. Acest lucru s-a întâmplat, după ce ieri, stafful Leoni Bistriţa a decis să nu mai aducă muncitorii din judeţ, de teama unor proteste masive şi care ar fi putut degenera.

Mai mult, tot ieri după-amiază, după sosirea în regim de urgenţă la Bistriţa a managerului german, Leoni a postat pe pagina oficială noile grile de salarizare, promiţînd că şi ziua de  joi va fi plătită.

Însă, cum la pomul lăudat să nu te duci niciodată cu sacul, nici în cazul Leoni, lucrurile nu stau mai altfel. Cert, ziua de grevă va fi recuperată fie în tura de noapte, fie într-o sîmbătă: ” Ieri după discuții ni s-a spus că Leoni va suporta pierderile, astăzi însă s-au schimbat dispozițiile și ne-au pretins să lucrăm în plus fie în tura de noapte, fie sâmbătă pentru a recupera ziua de joi. Iar celor care nu le convine n-au decât să plece, pentru că sunt pregătite echipe de muncitori din Serbia să vină să ne înlocuiască. Oamenii au acceptat pentru că toți avem rate, copii mici și nu avem încotro” se plânge AnaMaria P. muncitoare la Leoni. Despre majorarea de 200 de lei brut , de la 1450la 1650 de lei brut, obținută prin noul contract de muncă oamenii spun că e praf în ochi: ” eu am câștigat luna trecută 1200 de lei, pentru că în lipsa comenzilor mi s-a impus să-mi iau 1 zi de concediu de odihnă și 2 de concediu fără plată. Banii ăștia îi luam și acum 4 ani, însă atunci norma de lucru, targetul era mai mic. Cu majorarea aceasta o să ajungem pe la 1300 și ceva. Și bouri de masă .Asta e tot. Din păcate oamenii cedează prea ușor” s-a plâns femeia la bistritaexpres.ro

PREFECTUL OVIDIU FRENŢ: Sunt conștient de faptul că salariile din fabricile Leoni (ca și din toată România), sunt sub nivelul pretențiilor și al aprecierii noastre personale a muncii, dar trăim într-o piață liberă în care regula de bază este cea a raportului cerere-ofertă, iar România a atras investitori tocmai prin costul mai mic al muncii în comparație cu alte țări. Știu și că un investitor internațional va muta fără remușcări capacitățile de producție acolo unde știe că poate realiza calitate și profit. ” a mai spus prefectul Frenț într-o postare pe pagina sa de facebook

 

Categoria: EVENIMENT