Lechința: Proiectul ”Impact” a fost lansat astăzi în prezența partenerilor, primarului Romeo Florian și a vicepreședintelui Consiliului Județean, Ioan Țintean

Lechința: Proiectul ”Impact” a fost lansat astăzi în prezența partenerilor, primarului Romeo Florian și a vicepreședintelui Consiliului Județean, Ioan Țintean


Comuna Lechința a găzduit astăzi conferința de lansare a proiectului ”Impact”  . E vorba de ”Măsuri integrate pentru îmbunătățirea situației socio-economice a persoanelor defavorizate din comunitățile marginalizate ale comunei Lechința, județul Bistrița-Năsăud”. Perioada de desfășurare este din data de 13 octombrie 2017 până la data de 12 octombrie 2020.

La eveniment au luat parte, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, primarul Romeo Florian, Anca Lupu,  reprezentantul legal al Centrului de Consultanţă şi Studii Europene, prof. Raluca Baciu, directorul Liceului Tehnologic Lechinţa, Adina Bucur, reprezentant Fundaţia Sătean, Adi Solcan, reprezentant Asociaţia Pro Activ Bistriţa şi Ioana Rusuroi şi Constantin Şovar, reprezentanţi Social Intelligence Projects, numeroşi beneficiari ai proiectului – elevi, părinţi, şomeri, reprezentanţi ai Primăriei Lechinţa şi ai Consiliului Judeţean, cadre didactice.

Ioan Țintean, vicepreședinte Consiliul Județean Bistrița-Năsăud

„Este un proiect cu efecte benefice pe termen mediu şi lung. Mă bucur că sunt implicaţi foarte mulţi tineri care vor dobândi o calificare. Îi felicit pe cei şapte parteneri ai Consiliului Judeţean şi cred că acest proiect va avea un real impact asupra comunităţii”.

Romeo Florian, primar Lechința

„Pentru mine, proiectul are o ţintă clară. Copiii care au avut neşansa să se nască în familii defavorizate este important să îi educăm şi să calificăm cât mai multe persoane”.

 

 

Potrivit organizatorilor conferinței, obiectivul specific proiectului  este reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome, prin implementarea de măsuri integrate. De altfel, proiectul vizează reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin măsuri integrate (DLI 360), din comunitatea marginalizată Lechința, satele Lechința, Vermeș, Chiraleș și Sîngeorzu Nou, în care există populație aparținand minorității rome în proporție de 17,3%.

De asemenea, se dorește creșterea accesului la educație pentru 200 de copii defavorizați din comunitatea marginalizată Lechința, satele Lechința, Vermeș, Chiraleș și Sângeorzu Nou, expuși fenomenului de abandon și părăsire timpurie a școlii, prin măsuri incluzive și specifice.

Ce spune managerul de proiect Cristina Gabriela Stan: ” Proiectul își mai propune să crească șansa  de ocupare pe piața liberă a muncii pentru 600 de persoane din comunitatea marginalizată Lechința, satele Lechința, Vermeș, Chiraleș și Sângeorzu Nou, dintre care 420 romi prin intermediul serviciilor specializate de informare, consiliere și orientare profesională, formare profesională, inserție pe piata muncii și acompaniere socio-profesională. De asemenea, vrem să creștem ocuparea pe cont propriu, prin desfășurarea de sesiuni de informare, consiliere, consultanță și instruire cu privire la antreprenoriat, capacitarea membrilor comunității privind demararea unei afaceri, având la baza următoarele măsuri: campanie de promovare a spiritului antreprenorial, cursuri de Competențe antreprenoriale, realizare sesiuni de mentorat pentru 600 de persoane dezavantajate din comunitatea marginalizată Lechința, satele Lechința, Vermes, Chiraleș și Sângeorzu Nou, și acordare de sprijin financiar și tehnic în inițierea unei afaceri pentru 20 persoane. Nu trebuie uitat de cresterea accesului la serviciile sociale, medicale si socio-medicale, pentru 1000 de persoane defavorizate din comunitatea marginalizată Lechința, satele Lechința, Vermeș, Chiraleș și Sângeorzu Nou prin furnizarea de pachete integrate”.

 

În ceea ce priveşte furnizarea de servicii sociale/medicale, socio-medicale, aici sunt prevăzute planuri sociale de intervenţie și crearea grupurilor de sprijin pentru beneficiarii identificați cu probleme sociale (sedințe de consiliere psihologică, grupuri de suport); campanii de informare și prevenire a bolilor infecțioase și de promovare pentru un stil de viaţă sănătos şi furnizarea de servicii medicale pentru cei 1000 de beneficiari ai grupului ţință. La Lechinţa va fi înfiinţat şi un cabinet stomatologic.

De asemenea,  vor fi realizate 50 de expertize tehnice și 50 referate tehnice la tot atâtea gospodării, urmând ca aceste locuințe să fie îmbunătățite, prin lucrări de înlocuire a geamurilor, uşilor etc.

Proiectul cuprinde şi acordarea de asistența juridică în reglementarea actelor,  respectiv furnizarea de asistență juridică pentru acte de identitate, de proprietate, de stare civilă, de obținere a drepturilor de asistență socială pentru 50 de persoane.

Tot odată, sunt incluse intervenții în domeniul combaterii discriminarii, prin seminarii informative; campanii de informare și conştientizare privind combaterea discriminării, dezbateri. Vor fi selectate 200 de persoane de etnie romă care doresc să se implice în mod activ atât în lupta împotriva discriminării, cât și  în rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea. Acţiuni de ecologizare, de plantare a arborilor, concursuri de mediu fac parte din acest proiect.

 

În cadrul proiectului, urmează să fie  promovate şi evenimente culturale, respectiv 3 ediții ale festivalului „La Fuste” – un târg al portului, tradițiilor și obiceiurilor romilor. Prima ediţie a acestui festival a debutat joi după-amiaza, în faţa Căminului Cultural. Pe parcursul celor două zile, vor evolua formaţia de dansuri tradiţionale ţigăneşti „Romafest”, invitaţi fiind Ciprian de la Bistriţa, Cristi de la Cluj şi Eugen Cassanova, în prezentarea lui MC Tzucu. De asemenea, vor fi amenajate standuri cu vânzare a produselor tradiţionale şi va fi organizată o tombolă cu premii surpriză.

 

 

 

 

Categoria: Administratie