LA 107 ANI, CEL MAI ÎN VÂRSTĂ LOCUITOR DIN JUDEŢUL BISTRIŢA-NĂSĂUD A FOST FELICITAT DE PREMIERUL GRINDEANU

LA 107 ANI, CEL MAI ÎN VÂRSTĂ LOCUITOR DIN JUDEŢUL BISTRIŢA-NĂSĂUD A FOST FELICITAT DE PREMIERUL GRINDEANU


 

Într-o zi specială, o întâlnire specială. Cu cel mai în vârstă locuitor din județul nostru, Rus Augustin, ce a împlinit venerabila vârstă de 107 ani. A fost vizita noastră săptămânala, cu Bogdan Ivan Gruia, în demersul nostru de a fi mereu între oameni. Îi mulțumesc premierului României, Sorin Grindeanu, pentru gestul de recunoștință față de un om deosebit și aceleași mulțumiri pentru Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Ne revedem aici și în satul dumneavoastră, săptămâna viitoare!

Posted by Daniel Suciu on 14 Aprilie 2017

CINE ESTE AUGUSTIN RUS?

Badea Augustin are 107 ani si este mandru ca i-a dus pe toti cu fruntea sus si nu se rusineaza de nimic. Secretul longevitatii sale? Masura in toate, se lauda el.

Cu alte cuvinte: cu masura mananca, bea cu si mai mare masura, iubeste viata, oamenii, natura si, mai presus de toate, il iubeste pe Dumnezeu.

Viata arhaica, plina de simplitate, l-a facut pe badea Augustin din Ciceu Mihaiesti sa starneasca invidia tuturor celor care il cunosc. Nu doar ca a trait 103 ani, dar este extrem de ager, la minte si la trup. Este primul la biserica, vocea lui rasuna cel mai puternic in cor, nu lipseste de la nicio slujba, iar in gospodaria pe care o imparte cu una dintre fiicele sale este primul la toate treburile. Taie lemne, coseste iarba, hraneste animalelele, repara tot ce se strica si, astfel, din zori pana seara tarziu, mereu gaseste cate ceva de facut. Dar cel mai mult se mandreste cu familia lui: are doua fete, patru nepoti si doi stranepoti!

Cu Dumnezeu, badea Augustin are o relatie speciala: cand era pe front in cel de-al Doilea Razboi Mondial, soarta a vrut ca un coleg sa plece intr-o misiune in locul lui. I-au murit atunci sase camarazi, iar el a scapat ca prin minune.

Alexandru s-a insurat cu fata care i-a fost draga si jura ca nu s-au certat niciodata. Mai tanara cu zece ani decat el, l-a parasit de mult, sa tot fie 20 de ani de atunci. Nu s-a gandit insa nicio clipa sa o inlocuiasca, atat de mult o iubeste si ii respecta amintirea.

„La 5 aprilie m-am nascut, 1910. Mi-am luat legamantul ca cat voi trai sa nu ma vada nimeni beat sau injurand sau vorbind murdar”, povesteste Augustin Rus.

Badea Augustin a fost suparat ca atunci cand a implinit 100 de ani, nu a primit o Dacie, asa cum se dadeau pe vremea lui Ceausescu. De la Casa de Pensii i s-a spus ca e cel mai varstnic barbat din Romania. Si, cu siguranta, cel mai ager!

Augustin poarta mereu la piept o iconita care, este convins, il apara de toate relele si nu va renunta niciodata. Pentru aniversarea varstei de 107 ani, la anul, in aprilie, badea Augustin nu isi doreste altceva decat sanatate, ca-i mai buna decat toate.

 

Categoria: EVENIMENT