Klaus Iohannis : Am cerut premierului să ne încadrăm într-un deficit de sub 3% și să avem o alocare de 2% pentru Apărare

Klaus Iohannis : Am cerut premierului să ne încadrăm într-un deficit de sub 3% și să avem o alocare de 2% pentru Apărare

Președintele Klaus Iohannis și premierul Sorin Grindeanu au avut prima lor întâlnire de lucru de la instalarea noului cabinet guvernamental, prilejuită de construcția și adoptarea bugetului pentru anul 2017 și în care șeful statului a cerut Guvernului ca România să nu depășească un deficit bugetar de 3% și să existe o alocare de 2% din PIB pentru bugetul Apărării.

FOTO: Administrația Prezidențială

”Am avut o întâlnire de lucru, la care, în afară de mine, a participat Prim-ministrul, Ministrul Finanțelor și Consilierul Prezidențial pe probleme economice. A fost o discuție aplicată, o discuție în care am analizat efectul primelor măsuri luate de Guvern. Am solicitat și primit informații despre cum se vede la nivel de Guvern construcția bugetului pentru 2017. După părerea mea, și asta am subliniat în cursul întâlnirii, este foarte important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, un buget solid, care ține cont de câteva date foarte importante, cum ar fi, de exemplu, să ne încadrăm într-un deficit de sub 3%, să avem o alocare de 2% pentru Apărare, și așa mai departe”, a declarat președintele la finalul întrunirii, informează Administrația Prezidențială.

Ulterior, în contextul întrebările venite din partea jurnaliștilor, Iohannis a precizat că respectarea unui deficit de 3% este ”obligatorie” și că problema ”gaurei la buget” de 10 miliarde de lei reprezintă de fapt ”o sumă care nu s-a realizat la încasări”.

Solicitările președintelui – deficit bugetar de maxim 3% și 2% din PIB pentru Apărare – se înscriu în angajamentele asumate de România la nivelul UE și NATO.

Deficitul bugetar de cel mult 3 la sută este prevăzut în Pactul de Creștere și Stabilitate asumat de toate țările Uniunii Europene, care mai prevede și măsuri pentru a nu depăși procentul de 60% din PIB datorie publică.

Alocarea a 2% din PIB pentru bugetul Apărării constituie un angajament la securitatea aliată în interiorul NATO.

caleaeuropeana.ro

Categoria: EVENIMENT