JOCUL POLITIC PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE SE COMPLICĂ TOT MAI MULT

JOCUL POLITIC PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE SE COMPLICĂ TOT MAI MULT

Apar tot mai multe sondaje pe piaţa politică, toate cele venite oficial şi care au toate cheile sociologice conţin cifre care demonstrează că PSD este partidul cu şanse mari să câştige alegerile parlamentare. Pentru a guverna însă, cele 36-40% nu sunt suficiente, alături de social-democraţi trebuind să mai vină şi ALDE, UDMR şi minorităţiile.

Iată despre ce este vorba:

STIRIPESURSE.RO a intrat în posesia unor cifre din sondajele de uz intern ale unui mare partid politic. Iată care sunt cifrele:

– PSD: 36%

– PNL: 28%

– ALDE: 7%

– PMP: 5%

– UDMR: 5%

– USR: 3%

Dacă aceste cifre se respectă și la urne, jocul politic se complică extrem de mult. Ar rămâne de redistribuit 18-19 procente în viitorul Parlament, iar PSD își va lua partea cea mai importantă. Pe actualele cifre, PSD+ALDE ar obține 43%, iar cu redistribuirea s-ar învârti în jurul valorii de 50%.

Pentru a fi siguri de guvernare, cei de la PSD vor trebui să aducă și UDMR-ul în coaliție, iar în acel moment președintele Klaus Iohannis nu va mai avea de ales. O asemenea majoritate ar putea fi susținută și de grupul minorităților naționale, care ca însemna aproximativ 3% în viitorul Parlament. În final PSD+ALDE+UDMR+minorități ar putea ajunge la aproximativ 60%, o majoritate mai mult decât confortabilă.

De partea cealaltă, pentru PNL este foarte complicat să obțină guvernarea. Bazându-ne pe declarațiile actuale, cei de la PNL ar putea face alianță doar cu UDMR și foarte puțin probabil cu PMP. Chiar și așa, această alianță ar însuma 38%, la care se adaugă și procentele de la redistribuire, cifre care nu vor conduce partidul la peste 50%, chiar dacă vor atrage și minoritățile naționale de partea lor.

De menționat, că o alianță PSD-PNL ar da peste cap toate aceste calcule și ar forma o majoritate asemănătoare cu cea avută de USL în 2012.

Din informațiile noastre, sondajul a fost realizat la finalul lunii august, la nivel național.

Categoria: SONDAJE DE OPINIE