Izabela Iurman Ţuţura, din Dumitriţa, şefa femeilor rome din Regiunea de Nord-Vest

Izabela Iurman Ţuţura, din Dumitriţa, şefa femeilor rome din Regiunea de Nord-Vest

Timp de două zile, municipiul Cluj-Napoca a găzduit întâlnirea filialelor județene din Regiunea de Nord-Vest a Partidei Romilor Pro Europa. Potrivit președintelui bistrițean al acestei ONG, Emil Neia Lăcătuș, Partida Romilor Pro – Europa Bistrița-Năsăud a fost reprezentată de o delegație formată din 23 de persoane, din care 14 femei venite din marile comunități de romi ale județului Bistrița-Năsăud, multe dintre ele fiind mediatori sanitari.

”Tema principală a întâlnirii s-a centrat pe importanța și rolul femeii în familie, comunitate și societate, discuțiile vizând situația femeilor rome, dreptul la educație, la muncă, sănătate dar și la protecție sociala și, nu în ultimul rând la participarea acestora în viața politică și public, toate aceste lucruri fiind prezentate de Ioana Neaga, trainer al Centrului de Resurse pentru comunitățiile de romi din Cluj-Napoca!”, spune președintele Emil Neia Lăcătuș.

Femeile rome şi-au ales noua structură de conducere a propriei organizații, în urma votului liber exprimat, Izabela Țuțura Iurman fiind aleasă șefa femeilor rome din Regiunea de Nord-Vest. Izabela Țuțura Iurman, care este și mediator sanitar în comuna Dumitrița, județul Bistrița-Năsăud, va fi ajutată în conducerea acestei structure de către  Baszo Elisabeta din Cluj și Lakatos Kati din județul Sălaj.

Emil Neia Lăcătuș a mai precizat faptul că femeile rome reprezintă unul dintre grupurile cele mai vulnerabile din Romania. ”Strategia Guvernului României de Incluziune a Cetățenilor Români, aparținând minorității rome, pentru perioada 2014-2020, specifică faptul că incluziunea socială este definită și în documentele Uniunii Europene. Practic, incluziunea socială asigură participarea sporită a acestor persoane la luarea deciziilor care le afectează viața precum și accesul la drepturile fundamentale. Politica de incluziune socială are drept obiectiv general creșterea standardului de viata al populației, cât și  stimularea câștigurilor obținute din muncă, prin facilitarea ocupării și promovarea politicilor publice”, a precizat acesta .

Emil Neia Lăcătuș mai adăugat faptul că persoanele rome de gen feminin se confrunta cu riscuri semnificativ mai mari de-a abandona  timpuriu școala, asta în raport cu cele de gen masculin.

Întâlnirile romilor din Regiunea de Nord-Vest vor continua la finele acestei săptămâni tot în Cluj-Napoca, în zilele de 25 și 26 noiembrie, atunci când este programată întâlnirea tinerilor romi,  județul Bistrița-Năsăud urmând să fie reprezentat de un grup format din 20 de tineri.

Categoria: Politica