luni, martie 30, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  ISTORIE ROMÂNEASCĂ ȘI CREDINȚĂ: Bisericuțele din lemn ale județului Bistrița-Năsăud. Astăzi: Bungard

  Must Read

  Ordonanța Militară Numărul 4 din 29.03.2020/ DOCUMENT

  Având în vedere dispozițiile art. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării...

  Raed Arafat, AVERTISMENT pentru managerii de spitale și medici: ‘Pacienții nu pot fi refuzați’

  Secretarul de stat Raed Arafat a lansat, duminică seara, de la sediul MAI, un avertismaent la adresa mangerilor sau...

  OM 4: Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat plafonarea prețurilor la energie electrică și termică, dar și la carburanți.

  Ministrul de Interne, Marcel Vela, și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat susțin o declarație...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL

  În judeţul Bistriţa-Năsăud există 39 de biserici de lemn din cele 1440 construite până în 1918 în toată ţara. Alte opt bisericuţe din Bidiu, Borleasa, Buza Cătun, Coasta sau Gledin au fost dărâmate pentru a face loc noilor biserici ori  sunt într-o stare  avansată de degradare. Precizăm faptul că Bisericuţa din Păltineasa a fost restaurată, alături de o alta de la Sângeorzu-Nou. Pe lista Programului Naţional de Reabilitare au mai intrat Biserica din Bungard, cele din Teaca, Vermeş şi Sărata. În cele ce urmează vă propunem un serial despre aceste monumente istorice, simboluri ale istoriei și credinței ortodoxe pe aceste meleaguri. Este bine de știut faptul că în multe din aceste cazuri, reparația acestor bisericuțe a fost susținută intens și de primarii din comunele pe raza cărora se găsesc respectivele monumente istorice.

  Bisericuţa de lemn din Bungard, o bijuterie arhitecturală vestită prin frumuseţea picturilor este prima pe lista conservării monumentelor din judeţ Bisericuţa de lemn din Bungard, o aşezare cu câteva sute de locuitori din comuna Lechinţa va fi salvată cu fonduri ale Programului Naţional de Restaurare. Lăcaşul de cult construit în 1711 este considerat de experţii în patrimoniu drept un monument unicat datorită, mai ales, picturilor din interior de o mare expresivitate.

  Bisericuţa din Bungard este o adevărată bijuterie, cu scenete pictate de o mare fineţe, atât pe boltă, pe arcade şi pe uşile iconostasului. Salvarea acestui monument era imperativă şi preluarea bisericuţei pe lista celor care vor intra urgent în restaurare binevenită”, explica în urmă cu mai mult timp Alexandru Uiuiu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Bistriţa-Năsăud.

  Slujită de preoţi din tată în fiu Micul lăcaş în care nu se mai oficiază slujbe este aşezat la 3 kilometri de drumul principal care trece prin Sângeozu-Nou spre Sărmaşu. Comunitatea care a construit biserica are rădăcini din 1331, când localitatea este atestată documentar într-un act al comitetelor de juzi din Dăbâca ce face referire la uciderea nobilului Ştefan de Bungard. Biserica, ridicată în 1711 are altarul cu cinci laturi, iar uşile de la intrare, arcadele şi uşile iconostasului bogat ornamentate. Scenele pictate sunt însoţite de inscripţii în chirilică. 

  Nu are mai mult de zece metri înălţime. De altfel aceasta era înălţimea maximă admisă de legislaţia Imperiului Austro-Ungar pentru bisericile ortodoxe. În ciuda politicii oficiale plină de restricţii la adresa acestor lăcaşuri de cult, sătenii şi-au construit adevărate bijuterii care excelează prin fineţe şi detalii. Biserica din Bungard excelează la acest capitol”, mai spunea Uiuiu.

  De altfel comunitatea a avut mare grijă de bisericuţa lor. Timp de aproape 230 de ani în biserică au slujit preoţi din tată în fiu, membri ai aceleiaşi familii, Cheresteşiu. Cu toată strădania localnicilor vechile picturi şi structura bisericii are nevoie de restaurare şi conservare. Deocamdată Institutul Patrimoniului a organizat licitaţie pentru atribuirea lucrărilor de expertizare şi consultanţă, evaluate la 33 mii de euro, iar câştigătorul contractului va fi cunoscut într-o săptămână. Firma care va face expertiza are termen două luni ca să stabilească planul de intervenţie.

  Costurile lucrărilor de reabilitare depind foarte mult de ce spun experţii. Din experienţa recentă, cu bisericuţa din Păltineasa , pe care am recepţionată în urmă două săptămâni o astfel de lucrare costă în jur de 100 de mii de euro”, spune Alexandru Uiuiu. După reabilitare bisericuţele sunt preluate de Direcţia pentru Cultură şi se încearcă integrarea lor în circuite turistice: „Avem tot felul de proiecte. Se pot organiza recitaluri de muzică tradiţională, se pot oficia nunţi pentru cei care doresc altceva decât o nuntă într-o biserică obişnuită, festivaluri de obiceiuri”, conchidea Uiuiu la vremea respectivă, adică în 2011.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Ordonanța Militară Numărul 4 din 29.03.2020/ DOCUMENT

  Având în vedere dispozițiile art. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării...

  Raed Arafat, AVERTISMENT pentru managerii de spitale și medici: ‘Pacienții nu pot fi refuzați’

  Secretarul de stat Raed Arafat a lansat, duminică seara, de la sediul MAI, un avertismaent la adresa mangerilor sau medicilor care refuză să interneze...

  OM 4: Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat plafonarea prețurilor la energie electrică și termică, dar și la carburanți.

  Ministrul de Interne, Marcel Vela, și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat susțin o declarație de presă, privind noi măsuri...

  ÎN LINIA ÎNTÂI: Trecem prin satele județului și atunci când oamenii ne văd echipați complet, în alb, își fac semnul Crucii, pentru că știu...

  Misiunile pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19 sunt gestionate în sistem integrat de către Centrul Județean de Conducere și Coordonare a...

  Alte două cazuri de infecție cu noul coronavirus s-ar fi înregistrat la Năsăud

  Alte două cazuri de infecție cu noul coronavirus s-ar fi întregistrat la Năsăud, acolo unde cifra infectaților ar ajunge astfel la 5....
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -