Iohannis cheamă mâine partidele la Cotroceni: Avem nevoie rapidă de un guvern. Cea mai bună soluţie ar fi anticipatele

Iohannis cheamă mâine partidele la Cotroceni: Avem nevoie rapidă de un guvern. Cea mai bună soluţie ar fi anticipatele

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat vineri partidele la consultări, astfel încât să propună cât mai repede un premier după ce Guvernul Dăncilă a căzut prin moţiune de cenzură. Şeful statului ia în calcul şi varianta alegerilor anticipate.

Klaus Iohannis: „Rezolvat! Azi a câştigat România. Votul românilor din 26 mai este pe deplin respectat. Acest proces se numeşte intrarea în istorie a PSD. Felicit PNL pentru iniţiativa acestei moţiuni. Felicit şi restul partidelor de Opoziţie care au pus umărul la îndepărtarea acestui Guvern eşuat. Românii au cerut stoparea amnistiei şi graţierii. Orice zi cu Guvernul Dăncilă ar fi însemnat pentru România o zi pierdută. Cea mai bună soluţie e întoarcerea cât mai rapidă la votul cetăţenilor, adică alegeri anticipate. Aceasta nu se poate face decât dacă există un consens al formaţiunilor parlamentare actuale. Mâine convoc partidele la prima rundă de negocieri. Avem nevoie rapid de un nou guvern. Trebuie să facem rapid o propunere de comisar european care să respecte standardele de profesionalism şi credibilitate. Moţiunea  a trecut, dar bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici. E esenţial ca românii să iasă în număr mare la vot”, a conchis preşedintele.

Moţiunea de cenzură a Opoziţiei a trecut, cu 238 de voturi favorabile, 5 peste limita majorităţii. Trei parlamentari PSD au votat alături de Opoziţie. PSD pierde Puterea după 7 ani şi jumătate de guvernare, cu o scurtă pauză – Cabinetul Cioloş. Premierul Viorica Dăncilă s-a răfuit, în plen, cu Călin Popescu Tăriceanu şi cu Victor Ponta. Liderii ALDE şi ProRomânia au ironizat-o pe Dăncilă. Guvernul Dăncilă a căzut, însă va mai rămâne la Palatul Victoria, ca interimar, până la instalarea unui nou guvern. Mingea e în terenul preşedintelui Klaus Iohannis, care va chema zilele viitoare partidele la Cotroceni.

Categoria: EVENIMENT

Scrie un comentariu

Email-ul nu va fi publicat, dar este obligatoriu pentru comentarii.
Campurile oblicatorii sunt marcate cu *