IOAN TURC: E straniu modul cum a dispărut subiectul Universităţii LIVIU REBREANU

IOAN TURC: E straniu modul cum a dispărut subiectul Universităţii LIVIU REBREANU

Ioan Turc, preşedintele Partidului Naţional Liberal Bistriţa-Năsăud, apreciază drept straniu modul în care „s-a evaporat” un subiect cu adevarat important pentru bistriţeni, şi anume înfiinţarea în municipiul Bistriţa a unei universităţi autonome, inspirat numită „Liviu Rebreanu”. În opinia sa, acesta era un proiect curajos pentru autorităţile locale.

„Sunt zece ani de când am propus un proiect prin care Bistriţa să devină cu adevărat un centru universitar; de aceea, cand am aflat despre iniţiativa înfiinţării universităţii autonome m-am entuziasmat. În sfârşit, mi-am spus, un proiect mare care poate să dea cu adevărat o perspectivă de dezvoltare Bistriţei şi întregii zone. Un proiect curajos, un proiect de substanţă. Curaj în administraţia publică nu înseamnă să cheltuieşti milioane de euro împrumutate de populaţie pe o pârtie inutilă de schi. Dar e nevoie de curaj şi viziune pentru susţinerea unor proiecte grele, de natură să schimbe paradigma economică, socială şi culturală pe termen lung. Universitatea autonomă la Bistriţa este un asemenea proiect”, a precizat Ioan Turc.

În opinia sa, condiţia succesului o reprezintă, aşa cum remarca şi universitarul Andrei Marga, faptul de a nu le imita pe celelalte. „Nici ca şi tare, nici ca specializări pe care piaţa nu le cere. Relansarea învăţământului superior în România , la fel ca şi în alte ţări, presupune şi „crearea de noi universităţi, competitive, care să fie locomotive ale dezvoltprii”, continuă autorul într-o Scrisoare deschisă. Bistriţa şi judeţul Bistriţa-Năsăud au argumente care pot gira un asemenea proiect. Prezenţa d-lui profesor Andrei Marga în fruntea acestei initiaţive ar fi trebuit să-i dea detenţa necesară pentru a depăşi multiplele bariere birocratice. De ce s-au spălat iniţiatorii bistriţeni pe mâini cu atâta cinism? O spune tot profesorul Marga frust, dezamăgit de prestanţa colegilor de drum. „Am sprijinit, în timp, autorități locale din numeroase județe. Nicăieri însă autoritățile nu s-au lăsat descurajate de considerente atât de superficiale și manevrate cu meschinării, în detrimentul evident al cetățenilor, precum cele ale județului Bistrița-Năsăud. Mulți se întreabă: atâta neputință la urmașii lui Coșbuc, Rebreanu și ai altora, care sunt omagiați cu sârg la ocazii?”
Acest proiect nu va fi lăsat să moară. Va fi reluat „cu alţi actori, sub alte auspicii””, a menţionat liderul liberal. 

Categoria: Politica