Ioan Țintean intervine în războiul politic din jurul depozitului de la Tărpiu. ”Trebuie să fim conștienți că nu avem decât varianta construirii celulei doi în pădure”

Ioan Țintean intervine în războiul politic din jurul depozitului de la Tărpiu. ”Trebuie să fim conștienți că nu avem decât varianta construirii celulei doi în pădure”

Președintele ALDE Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean a vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă despre situația intervenită în satul Tărpiu, comuna Dumitra în jurul  sistemului de management al deșeurilor și al intenției primăriei Dumitra de-a aloca 10 hectare din pădurea comunală pentru construirea celei de-a doua celule a depozitului.

Țintean a spus că tevatura politică din consiliul local al comunei Dumitra nu este decât un război prelectoral și cu interese cât se poate de vizibile: ” Variantele la Tărpiu sunt puține, iar o variantă  viabilă  este cea a dizlocării  celor 10 hectare de pădure pentru amenajarea celei de-a doua celule pentru a depozita mai departe deșeurile menajere”, a precizat șeful ALDE BN.

Țintean a explicat faptul că amenajarea celei de-a doua celule câțiva metri mai sus de prima, este un lucru care nu are șanse de materializare: ” Suntem puși în situația de-a recurge la defrișarea celor 10 hectare de pădure, consecință a faptului că o nouă celulă pe care am face-o mai sus de prima ar veni la vale foarte repede ceea ce, într-adevăr, ar reprezenta un dezastru ecologic, un adevărat  dezastru ecologic. Avem acel sol foarte instabil, nu ne putem permite să facem ceva ce ar putea distruge tot ceea ce este la Tărpiu. Oricum, suntem destul de grăbiți, prima celulă având deja un grad de umplere de 80 la sută”, a punctat Țintean.

Ce mai spune Ioan Țintean!

În calitatea sa de vicepreședinte al Consiliului Județean, Ioan Țintean spune că rezolvarea situației de la Tărpiu depinde foarte mult de corectitudinea cetățenilor din Tărpiu: ” Dacă sunt corecți cei din Tărpiu, sper că își mai amintesc ce fel de probleme și doleanțe au ridicat la întânirea noastră de acolo, printre  care și problema mirosului neplăcut din zonă. Le-am spus atunci că vom încerca (n.red. – primăria Dumitra și Consiliul Județean)  să rezolvăm această problemă și că, unica variantă este mutarea celei de-a doua celule într-o zonă mai ferită. Doi: există poeste 50% pericol, iar faptul este confirmat de studiile geologice, ca a doua celulă să alunece peste prima celulă, iar toate acele materiale organice și levigatul să acopere ferma din josul depozitului. Repet, acela ar fi dezastru ecologic!”, a punctat Țintean.

El a mai menționat faptul că e vorba de un schimb de terenuri între consiliul ocal Dumitra și Consiliul Județean, o chestiune cât se poate de legală: ” Noi, ne angajam, în schimb, să închidem celula unu, asta pentru a nu mai exista niciun pericol, urmând ca celula doi și trei să fie mutate, mai în spate, cu un kilometru, într-o zonă mai ferită”.

O primă concluzie?

Potrivit celor spuse de Ioan Țintean, satul Tărpiu, comuna Dumitra, nu pierde nimic dacă cedează cele 10 hectare de pădure, mai ales că, există proiecte ale primarului Bălăjan pentru a aduce toate utilitățiile de oraș în acea localitate.

Categoria: Politica