Ioan Țintean: Avem nevoie urgent de-o descentralizare profundă la toate nivelurile

Ioan Țintean: Avem nevoie urgent de-o descentralizare profundă la toate nivelurile

Președintele ALDE Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean a vorbit astăzi în cadrul săptămânalei conferințe de presă a liberal-democraților bistrițeni despre obligativitatea descentralizării.

”  Eu cred că nimic nu este mai important decât a face o descentralizare profundă. Cred că ideea de a ţine în mână toate deciziile şi miniştrii, aici fiecare trebuie să înţelegeţi, au nu numai o problemă de administrare, dar şi o problemă de orgoliu. Fiecare vrea să fie mai important, să aibă o influenţă mai mare în Cabinet şi acest lucru se întâmplă peste tot, nu e o problemă românească. Am văzut-o şi în alte Guverne, există întotdeauna o concurenţă între membrii Cabinetului, dar acest lucru nu trebuie să fie o frână pentru descentralizare, pentru că, altfel, pentru orice decizie, că e vorba de autorităţile locale, că e vorba de cetăţeni, trebuie să înţelegem că nu e soluţia de a-i plimba la Bucureşti pe toţi pentru a le rezolva problemele şi trebuie să delegăm responsabilităţile la nivel local”, a spus  Ioan Țintean.

Potrivit celor spuse de vicepreședintele ALDE, descentralizarea este o discuție tabu pentru foarte mulți dintre miniștrii cabinetului Dăncilă, dar mai ales este o chestiune nedorită de tot felul de ” directori și directorași, șefi de birouri și tot felul de agenții, pentru că toți cei din așa-zisa Provincie trebuie să meargă cu jalba la minister (…) Nu suntem noi proștii-proștilor ca pe banii noștri să mă duc să iau aprobare de la niște funcționari pentru a angaja un om în primărie pe care eu îl plătesc., eu știu câte persoane plătesc pentru a-mi asigura și banii necesari derulării unor proiecte, că dacă nu fac nimic pentru comuna care m-a ales, atunci sigur nu mai văd vreun vot. Ce nevoie am eu, primar experimentat fiind , să mă tot plimb de la un birou la altul pentru un nenorocit de aviz, de unde știe funcționarul ăla care sunt nevoile comunității mele”, s-a întrebat retoric Ioan Țintean.

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut că miniştrii nu susţin descentralizarea şi, din acest motiv, împreună cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu vor avea o întâlnire cu membrii Cabinetului pentru a lămuri lucrurile.

 

 

”Am vorbit de asemenea despre descentralizare. Au fost mai multe intervenţii ale colegilor mei din BPN, care s-au referit la o reticenţă mare din partea membrilor Cabinetului în ceea ce priveşte descentralizarea, şi anume că toţi spun că este foarte bună, dar nu acum. Şi am rugat-o pe doamna prim-ministru ca joi după-amiază să am şi eu o întâlnire şi o să-l rog şi pe domnul Tăriceanu să vină, cu domnii şi doamnele ministru, pentru a lămuri o dată pentru totdeauna atitudinea miniştrilor faţă de descentralizare. Este o decizie politică asumată şi în programul de guvernare, asumată şi în coaliţie şi este un proces care trebuie să înceapă foarte repede”, a declarat Liviu Dragnea. Potrivit liderului PSD, ”aproape toţi” miniştri au această atitudine.

 

Categoria: Politica