IOAN OLTEAN ar putea scăpa de dosarele penale?

IOAN OLTEAN ar putea scăpa de dosarele penale?

 

Ioan Oltean, unul dintre cei mai longevivi şi influenţi deputaţi din Bistriţa-Năsăud ar putea scăpa de dosarele penale în care este cercetat şi chiar trimis în judecată odată cu noile modificări ale legislaţiei penale. Acesta a fost trimis în judecată în 2016 pentru complicitate la abuz în serviciu şi abuz în serviciu pentru consecinţe deosebit de grave. De asemenea, deputatul mai este cercetat în câteva dosare, tot pentru fapte de corupţie.

Prevederile legale aduse de ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern marţi vine cu veşti bune pentru unul dintre cei mai logevivi şi influenţi deputaţi din Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean. Modificările aduse de OUG dezincriminează conflictul de interese, abuzul în serviciu şi neglijenţa în serviciu.    În luna noiembrie a anului 2015, Direcţia Naţională Anticorupţie începe urmărirea penală pentru complicitate la abuz în serviciu  şi trafic de influenţă împotriva lui Ioan Oltean.

Procurorii DNA susţineau că Ioan Oltean ar fi primit o mită de 600.000 de euro în incinta unei parohii, de la Mihai Rotaru, pentru a-şi exercita influenţa asupra Crinuţei Dumitrean, fosta şefă a ANRP şi a urgenta şi aproba despăgubiri în favoarea omului de afaceri.    La mijlocul anului 2016, procurorii DNA îl trimit în judecată pe fostul deputat Ioan Oltean, pentru complicitate la abuz în serviciu. Potrivit rechizitoriului, deputatul bistriţean i-ar fi ameninţat pe membrii comisiei de retrocedări cu pierderea funcţiei, dacă nu evaluau cu preţul „corect” terenul primit de omul de afaceri Mihai Rotaru.

Liberalul nu a fost ferit de probleme cu legea nici înainte de 2015, primul dosar care i-a dat bătăi de cap deputatului de Bistriţa-Năsăud fiind cel în care este cercetat şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Liviu Rusu şi fostul secretar de stat Ioan Andreica. Astfel, în 2013, Ioan Oltean este acuzat de trafic de influenţă şi favorizarea infractorului, procurorii susţinând că deputatul i-ar fi avertizat pe Liviu Rusu şi Ioan Andreica despre percheziţiile ce urmau să fie făcute de către DNA.    Ioan Oltean este unul dintre cei mai longevivi parlamentari, fiind deputat încă din anul 1990, dar şi unul dintre cei mai vechi lideri de organizaţii locale.    Acesta a fost şi vicepreşedinte şi secretar general al fostului PDL, dar şi ministru al Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului în anii `90. Culmea, Ioan Oltean a fost preţ de 12 ani dascăl şi abia apoi şi-a îndreptat atenţia asupra politicii.

Citeste mai mult: adev.ro/okow56

Categoria: Anchete