Ioan Deneș : Pe termen mediu și lung, avem prea puțin lemn față de cererile pentru încălzirea locuințelor

Ioan Deneș : Pe termen mediu și lung, avem prea puțin lemn față de cererile pentru încălzirea locuințelor

Ioan Deneș s-a întâlnit în Munții Apuseni, cu cei care lucrează în sectorul silvic și le-a prezentat viitoarele modificări ale Codului Silvic, precizându-le că lemnele căzute în pădure în urma unor calamități, care stau nevalorificate de mult timp, vor putea fi folosite de populație.

”S-a constatat de către specialiști că există un volum de masă lemnoasă, aproximativ două milioane de metri cubi, cu preponderență lemn de foc, din rărituri, igienizări, care pe reglementările actuale ale codului silvic vor rămâne în pădure, adică nu vor fi exploatate (…) lucru care nu e benefic nici pentru pădure”, a spus Ioan Deneș pentru ziarul unirea.ro .

De asemenea, el a precizat că există în depozitele primare și rampe o cantitate de masă lemnoasă însemnată, circa 450.000 de metri cubi de lemn care nu poate fi valorificată pentru că este lemn care ar fi trebuit să fie cumpărat de populație.

”Există perioade ale anului când populația e mai interesată sau mai puțin interesată de a achiziționa lemn de foc (…) Iar lemnul este o resursă pe care nu poți să o ți la infinit în aceste depozite și rampe pentru că putrezește și nevalorificându-l la timp e o mare pierdere pentru toată lumea”, a mai spus ministrul Apelor și Pădurilor.

El a precizat, apoi, că cele două milioane de lemn de foc din pădure vor fi deblocate, astfel încât să rămână la dispoziția populației.

”Am discutat cum deblocăm sectorul silvic și cum putem să valorfiicăm lemnul din pădure. Punctul de vedere al ministerului a fost că acest lemn deblocat din pădure și celălalt, parte de lemn de foc, care e reglementat în codul silvic, să rămână la dispoziția populației în continuare. Acest lucru se va reglementa prin regulamentul de valorificare a masei lemnoase. Deja lucrăm în draft la el și cu comisia de agricultură, când va fi promulgată modificarea Codului Silvic de către președinte, vom ajunge la o formulă comună, la o formă comună a acestui regulament, astfel încât să păstrăm regula sfântă, pe care țin să o subliniez, lemnul de foc trebuie să rămână la dispoziția populației pentru că e o resursă de care trebuie să beneficiem toți”, a mai spus ministrul.

 

El consideră că prin aceste modificări va fi detensionată criza lemnului de foc, însă pe termen mediu și lungă România trebuie să gândească o soluție alternativă de încălzire a locuințelor.

”Pe termen mediu și lung în România trebuie să gândim o soluție alternativă de încălzire a locuințelor pentru că oferta de lemn pe care noi o avem la dispoziție e mai mică decât cererea populației de încălzire a locuințelor cu lemne”, a conchis ministrul.

 

Categoria: Administratie