Ioan Deneș: În România nu au loc defrișări ilegale. E vorba doar de tăieri la ras! Prima simulare a aplicabilităţii noii dezvoltări a programului SUMAL va avea loc în martie.

Ioan Deneș: În România nu au loc defrișări ilegale. E vorba doar de tăieri la ras! Prima simulare a aplicabilităţii noii dezvoltări a programului SUMAL va avea loc în martie.

Prezent la sesiunea de lucrări pe luna februarie a „Comisiei pentru Ape, Păduri, Pescuit și Fond cinegetic”, din cadrul Senatului României, reunită în Bistrița-Năsăud, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș a vorbit și despre măsurile de combatare tăierilor ilegale de lemn. Deneș a precizat că suprafețele împădurite ar fi crescut în ultimii cinci ani.

 Ioan Deneș: ” La sfârșitul anului 2018 s-a finalizat ciclul 2 al inventarului forestier național. Ciclul 1 s-a derulat în perioada 2008-2013, iar în ultimii cinci ani, 2013-2018 s-a desfășurat ciclul 2. Au fost luate aceleași suprafețe care au fost analizate în ciclul 1, astfel că datele strânse arată că pădurile din România ca suprafață, dar și ca volum, sunt mai mari în ciclul 2 decât în ciclul 1. Sigur, nimeni nu neagă faptul că există tăieri ilegale, pentru că în România nu există defrișări ilegale, pentru că defișarea înseamnă tăierea la ras și schimbarea destinației terenului. Nu este cazul în România, pentru că aici avem tăieri la ras și, care există peste tot. Trebuie precizat faptul că pentru a avea siguranța faptului că nu se va mai tăia niciun arbore, ar trebui să avem un paznic la un hectar de pădure, ceea ce este imposibil. Așa că, prin măsurile care s-au luat și prin dezvoltarea SUMAL-ului împreună cu STS-ul , tăierile s-au mai estompat”.

Întrebat despre măsurile de combatere a tăierilor ilegale de lemn, ministrul a anunţat că în luna martie va avea loc prima simulare a aplicabilităţii noii dezvoltări a programului SUMAL.

„În continuare funcţionează SUMAL-ul dezvoltat cu firma privată, dar au trebuit aduse o serie de îmbunătăţiri, o serie de „închis lacăte”, dacă doriţi, acolo unde s-a sesizat că erau portiţele deschise în vechea dezvoltare. În luna martie, se va face prima simulare în teren, ca să vedem cum va funcţiona această nouă dezvoltare, ca, până la sfârşitul anului 2019, acest program să poată intra în funcţie cu toate posibilităţile şi cu toate facilităţile lui”, a conchis Deneş.

 

Categoria: EVENIMENT