Intervenţie ilegală în malul şi apa râului Şieu

Intervenţie ilegală în malul  şi apa râului Şieu


Partidul Verde a înaintat astăzi o petiţie către mai multe instituţii care se ocupă cu protecţia mediului: ” Semnatarii acestei petiții, vă aducem la cunoștință un fapt deosebit de grav și ilegal, totodată, de agresare a mediului pe râul Șieu. Locația identificată este în dreptul balastierei, la intrare dinspre localitatea Chiraleș în satul Șirioara, Comuna Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Mai exact este vorba de o intervenție neautorizată, realizată vineri 19.10.2018, de dislocare a malului natural al râului Șieu pe o adâncime de minim 20 m și o lățime de aproximativ 4 m. Această dislocare a malului râului a dus la realizarea unei căi de acces în pantă până în albia minoră a râului.

Astfel a fost distrusă vegetația ripariană cu rol în consolidarea malurilor și menținerea ecosistemului râului, fiind excavată o cantitate foarte mare de pământ din corpul malului. Astfel, sute de metri cubi de pământ fertil au fost împinși în râu pentru a fi purtați în aval, colmatând albia minoră și deteriorând calitatea biologică a acestuia pe o distanță mare, conform imaginilor foto prezentate în anexă.

De asemenea, semnalăm depozitarea altor cantități de materiale decopertate pe zona de intervenție și protecție, de aproximativ 20 m de la luciul apei, care se află în gestionarea SGA Bistrița-Năsăud.

Vă reamintim, că situația este cu atât mai dramatică și ilegalitatea cu atât mai mare cu cât această activitate se desfășoară în aria naturală protejată, SIT NATURA 2000 Șieu-Budac (ROSCI0400), locație în care a fost identificată o activitate intensă a speciei de interes conservativ – vidra (Lutra lutra, cod 1355)  .

Solicităm să dispuneți măsuri legale și urgente prin care să obligați la refacerea malului și aducerea zonei la starea inițială”, se spune în document.

Categoria: EVENIMENT