”Înstruțatului boului” , un eveniment spectaculos și căutat de miile de turiști care au invadat în aceste zile Băile Figa

”Înstruțatului  boului” , un eveniment spectaculos și căutat de miile de turiști care au invadat în aceste zile  Băile Figa


Primul weekend cu adevărat canicular a adus la Băile Figa câteva mii de turiști, iar în satul Figa desfășurarea unui eveniment tradițional pentru aceste locuri: aşa cum se întâmplă în fiecare an de Rusalii, ancestralul obicei al “Înstruţatului boului”.

La Figa a fost prezent atât primarul Becleanului, Nicolae Moldovan dar și ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

Ioan Deneș: ” Așa cum știți, eu sunt un om care iubește tradițiile, vin la Figa în fiecare an, acest obicei fiind unul foarte important pentru rădăcinile noastre românești. E foarte frumos, zic că ar fi păcat ca aceste obiceiuri să dispară”.

Primarul Nicolae Moldovan, la rândul său, a vorbit despre renumele pe care Figa îl are în ţară, prin Băile care atrag anual sute de mii de turişti, dar şi prin Ansamblul Folcloric “Someşul”, ale cărui costume populare străvechi, de pe Valea Someşului, au fost achiziţionate prin implicarea financiară a administraţiei locale.

Localnicii din Figa, sat ce aparţine din punct de vedere administrativ de oraşul Beclean, mai păstrează încă, la loc de cinste, o serie de obiceiuri şi ceremonii populare ancestrale, transmise din generaţie în generaţie.
Astfel, cu ocazia sărbătorilor de Rusalii, sătenii împletesc cununi de grâu şi flori de câmp ce urmează să fie purtate de tineri la oficierea căsătoriilor. Înstruţatul sau Împănatul boului este, practic, cel mai cunoscut obicei din Figa, iar la eveniment au participat sute de localnici, dar şi autorităţi locale şi centrale. Bătrânii satului spun că obiceiul le-a fost lăsat de moşii şi strămoşii lor, din generaţie în generaţie, de câteva sute de ani, iar ei îl perpetuează cu sfinţenie an de an, lăsându-l moştenire fiilor, nepoţilor şi strănepoţilor.

În ziua premergătoare celei de Rusalii, fetele şi feciorii din sat se adună în grupuri şi merg la pădure, strâng flori de băbârnoc şi alte flori de pe hotar şi de prin curţile oamenilor, din care fac o cunună pe care o păstrează până a doua zi. În duminica Rusaliilor, celui mai falnic patruped încornorat din sat i se pune cununa pe creştet, iar apoi este înhămat şi împodobit cu flori şi panglici colorate.

După încheierea liturghiei oficiate la Biserica Ortodoxă din localitate, animalul este purtat de feciori de-a lungul satului, de la Biserică până în vârful unui deal, fiind însoţit de fete de măritat îmbrăcate în straie populare şi de călăreţi costumaţi, de asemenea, în portul de sărbătoare. Când ajung la locul cu pricina, feciorii duc boul înstruţat pe deal, iar apoi pornesc la vale, însoţind animalul împănat. Cam pe la jumătatea drumului, boul este lăsat liber, pentru ca fetele care-l aşteaptă în vale să-l poată atinge. Tradiţia spune că cea care reuşeşte să prindă unul dintre coarnele boului se va mărita prima, în anul respectiv.

În timpul ceremonialului ancestral, doi flăcăi cu păpărugă la brâu şi cu feţele acoperite aproape în totalitate sunt stropiţi cu găleţi pline cu apă de oamenii care urmăresc obiceiul de pe margine, pentru ca anul să fie unul mănos. Sărbătoarea este anunţată, popularizată şi animată de flăcăi călare, care întrerup din când în când ritualul, trecând în viteză prin mijlocul oamenilor.

Datina care urmează parcursul deal-vale se repetă de vreo 4-5 ori, după care boul înstruţat este dus în curtea Căminului Cultural din Figa, unde se adună toţi participanţii pentru a-l admira în voie şi pentru a se poza cu el.

Categoria: EVENIMENT