Inspectorii sanitar-veterinari au efectuat 190 de controale și au aplicat amenzi în valoare de aproape 50.000 de lei

Inspectorii sanitar-veterinari au efectuat 190 de controale și au aplicat amenzi în valoare de aproape 50.000 de lei

Inspectorii  DSVSA Bistriţa-Năsăud au efectuat mai multe rânduri de controale pentru verificarea modului de respectare a cerințelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor cu scopul de a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare, precum şi pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane.

În cadrul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe, conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

Obiectivele vizate în cadrul acestor acțiuni au fost: exploataţiile cu porcine, pieţele agro-alimentare, abatoarele, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/ supermarket, magazine alimentare etc.).

În perioada menţionată s-au efectuat 190 controale, s-au aplicat 18 amenzi în valoare de 47.700 lei şi 11 avertismente şi a fost reținută oficial, în vederea dirijării către distrugere, cantitatea de 38,5 kg produse alimentare (condimente, semipreparate culinare) ambalate și etichetate necorespunzător.

Sancţiunile au fost aplicate pentru următoarele neconformităţi:

Deţinerea de animale neidentificate în conformitate cu prevederile legale;

Neanunțarea medicului veterinar despre înstrăinarea de animale din exploatație aflată sub restricții sanitar-veterinare;

Transportul de animale fără documente sanitar-veterinare;

Produse alimentare cu ambalaje necorespunzătoare (deteriorate), cu etichete parțial lizibile;

Etichetarea necorespunzătoare a produselor lactate (smântână) – etichete cu marcă de identificare neconformă;

Spații de preparare a produselor alimentare neigienizate;

Spații de producție/preparare/depozitare cu mucegai;

Depozitarea produselor alimentare fără respectarea compatibilităților;

Depozitarea produselor alimentare în spații frig necorespunzător  igienizate;

Depozitarea la temperatura ambientală a produselor alimentare care necesită refrigerare;

Depozitare ambalaje direct pe pardoseală;

Corpuri de iluminat fără protecție în spații în  care se prepară alimente;

Lipsă mijloace igienice de uscare a mâinilor;

Manipularea alimentelor de către personal având starea de sănătate neatestată;

Manipularea produselor alimentare neambalate fără echipament de protecție sanitară sau cu echipament incomplet (lipsa bonete).

 

Categoria: EVENIMENT