Înfiinţarea unui liceu maghiar în Bistriţa nu are viitor.

Înfiinţarea unui liceu maghiar în Bistriţa nu are viitor.

Înfiinţarea unui liceu maghiar în Bistriţa revine în actualitate, acum, după ce se ştiu rezultatele obţinute de elevii de clasa a VIII-a şi liceele unde vor ajunge respectivii elevi. În acest contet, profesorul Ionel Tompa, purtător de cuvânt al ALDE BN, a spus astăzi că un liceu separat în care predarea să se facă în limba maghiară nu mai are niciun viitor. Tompa, fost inspector general dar şi lider al PUNR, professor de istorie, spune că la Colegiu Naţional “Andrei Mureşanu” , pentru clasa a IX-a, secţia maghiară, există două clase în care învaţă 17 elevii.

IONEL TOMPA: “ Înfiinţarea unui liceu maghiar în Bistriţa nu are viitor, nu are bază de selecţie, de recrutare de elevi, pentru că nu mai sunt în judeţ. În clasa a IX-a la „Andrei Mureşanu” sunt două clase, una cu 10 elevi şi una cu 7. Deci, sunt 17 elevi, în mod normal, la români nu s-ar aproba să facă două clase cu acest număr de elevi, că nu au nici de o clasă”

Reamintim faptul că în luna mai a anului 2015, Consiliul Local Bistriţa a decis înfiinţarea  unei şcoli cu predare în limba maghiară, de sine stătătoare. Atunci, preşedintele organizaţiei UDMR Bistriţa-Năsăud. Attila Lehel Décsei  a declarat, Agenţiei de Presă MTI că, în cadrul şedinţei  din luna mai a  Consiliului Local Bistriţa, 15, din cei 21 de consilieri locali, au susţinut proiectul de hotărâre referitor la înfiinţarea acestei şcoli. Attila Lehel Décsei a adăugat că decizia a fost adoptată şi ca urmare a faptului că singurul reprezentant al UDMR în consiliul local poate orcând să încline balanţa în favoare uneia sau a celeilalte tabere politice. Attila Lehel Décsei a spus că elvii maghiari vor începe anul şcolar 2015-2016, într-un cadru organizatoric separat, dar în sălile de curs ale Liceului Andrei Mureşanu. În următorii ani, va fi terminată reabilitarea unei clădiri de şcoală în care va funcţiona, separat, această instituţie de învătământ. Liderul local al UDMR a adăugat că liceul va purta numele Iancu de Hunedoara, deoarece între anii 1940 şi 1945 a funcţionat în oraş un liceu maghiar cu acest nume. În momentul actual, în Bistriţa există o secţie cu predare în limba maghiară, în cadul Colegiului Naţional Andrei Mureşanu, cu câte două clase paralele. Attila Lehel Décsei a mai precizat că procentul populaţiei maghiare, în oraşul Bistriţa, este de 6%.

Tot în 2015, două luni mai târziu, Ministerul Educaţiei anunţa faptul că nu este de acord cu denumirea viitorului liceu maghiar, cea de Hunyadi János, adică Iancu de Hunedoara. De asemenea, ministerul a contestat hotărârea iniţială a Consiliului Local Bistriţa fiindcă şedinţa a fost prezidată de inspectorul general Camelia Tabără, iar la a doua încercare de adoptare a unei decizii locale, nu a mai existat cvorum-doar 10 din cei 21 de consilieri în funcție dând curs convocării.

Amânarea şedinţei are drept consecinţă şi amânarea până la debutul anului şcolar 2016-2017 a înfiinţării liceului teoretic cu predare în limba maghiară.

Proiectul care urma a fi dezbătut la ședința care a fost convocată la data de 27 august 2015, prevede înființarea Liceului Teoretic cu predare în limba maghiară nr. 1 din Bistrița, începând cu anul şcolar 2015-2016, prin divizarea totală a Colegiului Național ”Andrei Mureşanu”, care va funcționa la adresa Bulevardul Republicii nr. 18-20. Colegiului Național ”Andrei Mureşanu” va funcționa în continuare în actuala locație.

CITEŞTE ŞI:

Înfiinţarea unui liceu cu predare în limba maghiară nu a fost VOTATĂ de consilierii municipali

 

 

 

 

 

Categoria: Politica