”Închisoarea” cu veverițe din parcul municipal a dispărut. În urmă cu un an, Primăria Bistriţa aloca 14.000 de lei pentru o volieră care a adăpostit 6 veveriţe.

”Închisoarea” cu veverițe din parcul municipal a dispărut. În urmă cu un an, Primăria Bistriţa aloca 14.000 de lei pentru o volieră care a adăpostit  6 veveriţe.

”Voliera nu este nici grajd și nici stație de epurare! O vom muta și vom căuta soluții”. Este unul din mesajele primarului Ovidiu Crețu pentru toți cei care au contestat voliera care a ținut captive un număr de șase veverițe fix în mijlocul parcului municipal.

Mutarea volierei s-a făcut aseară chiar în timpul ședinței de consiliu municipal, primarul Ovidiu Crețu anunțând în plenul ședinței că voliera va fi mutată

Inițial, Primăria Bistrița a alocat suma de 21.000 lei pentru ca în primăvara anului 2016 să instaleze această volieră în Parcul municipal și să o populeze cu șase veverițe, cumpărate tot din bani de la bugetul local. Ulterior, costurile au crescut prin montarea unui gard de protecție și prin mărirea spațiului, ca urmare a unei măsuri dispuse de Garda de Mediu Bistrița-Năsăud, la peste 60 metri pătrați.

În luna septembrie a.c.  singura veveriţă care mai locuia în voliera din parc a evadat, după ce plasa căsuţei sale a fost ruptă: ” Proiectul nu şi-a atins scopul, dar dacă aş ceda aşa uşor, multe lucruri nu s-ar fi întâmplat în această perioadă în Bistriţa. Obişnuiesc să duc lucrurile la capăt şi să obţin acolo pui care să se nască acolo, care să fie obişnuiţi de la naştere cu oamenii şi pe care apoi să îi putem să îi lăsăm liberi în parc, să circule”, explica primarul Ovidiu Creţu, în luna iunie a acestui an.
Inspectoratul Județean în Construcții Bistrița-Năsăud a efectuat în luna octombrie un control privind verificarea legalității realizării construcției metalice existente pe o alee din Parcul municipal, utilizată ca volieră pentru veverițe.

„Ca urmare a acestuia, s-a constatat că autoritatea publică locală, prin Direcția Servicii Publice Bistrița, a edificat și montat o construcție metalică denumită volieră-căsuță pentru veverițe fără a avea autorizație de construire, contrar prevederilor art.1 și 3 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată cu modificările și completările ulterioare”, precizează ISC.

Prin actul de control, inspectorii au dispus ca, până cel târziu în data de 4 decembrie, Primăria să ia măsuri de intrare în legalitate, fie prin autorizarea construcției, fie prin desființarea acesteia, în caz contrar urmând a fi luate măsurile legale prevăzute de lege.

credit foto: Tina Tucui
 

 

 

Categoria: Administratie