Încep audierile în comisia SRI: Astăzi vine George Maior!

Încep audierile în comisia SRI: Astăzi vine George Maior!

Fostul şef al SRI George Maior, ambasador al României în SUA, va fi audiat marţi la Comisia parlamentară de control a activităţii SRI, urmând ca şi fostul adjunct al serviciului Florian Coldea să fie audiat pe 6 martie.

„Pe data de 27 februarie, tot marţi, îl invităm la comisie pe domnul George Maior, urmând ca la o săptămână după, în speţă 6 martie, să vină la comisie domnul Florian Coldea. Iar in săptămâna următoare o să-i propunem domnului preşedinte Traian Băsescu să vină la comisie când îi permite timpul domniei sale şi în contextul în care putem să avem şedinţă de comisie”, a anunţat Claudiu Manda la finalul unei şedinţe a Comisiei SRI, care a avut loc pe 13 februarie.

Pe 2 februarie, ambasadorul României în SUA a avut o întâlnire la Parlament cu Claudiu Manda, la finalul căreia a afirmat că „a avut o discuţie foarte bună cu preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, precizând că „este în interesul tuturor” să fie clarificate anumite aspecte prezentate în spaţiul public.

„Am stabilit o dată (pentru audierea în comisie – n.r.). Eu cred că am avut o discuţie foarte bună. Este în interesul tuturor să clarifice anumite aspecte pe care le-aţi văzut în spaţiul public. Nu am nicio reţinere, cum nu am avut de fapt niciodată, în a mă prezenta la invitaţia unei comisii pentru a discuta orice aspecte ridicate de membrii acelei comisii. Aştept cu nerăbdare să încheiem această discuţie şi, în acelaşi timp, să realizez foarte bine mandatul de ambasador în Statele Unite”, a declarat Maior, la finalul întâlnirii cu Manda, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

„A fost o discuţie de o oră. Ştia, cred, în mare parte, care sunt subiectele, pentru că subiectele au apărut în spaţiul public. (…) Am spus că vom discuta şi vom aborda subiectele pe care le-am avut aduse în atenţia comisiei de cei care au venit la comisie, subiecte care sunt inclusiv în spaţiul public. Din punctul meu de vedere, ce a apărut în spaţiul public ştia destul de bine sau în mare parte, ştie la ce să se aştepte sau să răspundă, nu am discutat în detaliu niciun fel de subiect, nu am trecut în revistă vreun subiect, pentru că eu cred că aceste lucruri trebuie să le facem în cadrul comisiei”, a precizat la rândul său Claudiu Manda.

În opinia acestuia, George Maior va fi audiat cel mai probabil o singură dată.

„Dacă pe parcurs o să mai avem lucruri de lămurit, sigur că putem să discutăm la momentul audierii partea procedurală, dacă e nevoie să fie invitat şi cu alte ocazii, dar nu cred, sau dacă putem să îi adresăm întrebări la care poate să răspundă prin corespondenţă. (…) A spus că va face şi un material pe care să îl prezinte comisiei, aşa cum a fost domnia sa şi a văzut serviciul toată perioada de când a ajuns şi până a plecat. Probabil că o să intre şi mai multe detalii, o chestiune pe care o să o vedem şi noi. (….) Nu am dezvoltat discuţii, să inventariem speţele. A fost o discuţie absolut normală. Ne-am axat pe partea aceasta de proceduri administrative privind venirea domniei sale, calendarul activităţii domniei sale la Washington, când găseşte şi noi, în cadrul comisiei, timp să putem face audierea, o discuţie normală de aproape o oră”, a arătat după discuţiile din 2 februarie preşedintele Comisiei parlamentare SRI.

Întrebat dacă s-a discutat şi despre SPP, Claudiu Manda a spus: „Nu am intrat în detaliu despre niciun subiect. Despre SPP nu am vorbit absolut deloc, pentru că activitatea nu are legătură cu SRI”

Categoria: SERVICII SECRETE