INCENDIU LA RODNA

INCENDIU LA RODNA

Un incendiu izbuncit aseară, 7 noiembrie, în jurul orei 20.00, la acoperişul unui obiectiv din comuna Rodna a fost lichidat rapid, în limitele găsite, de către echipajul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate. Din fericire, pagubele materiale au fost reduse considerabil, în urma incendiului au ars aproximativ şase mp din acoperiş şi s-au degradat cca. patru metri tavan din rigips. De această dată, incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de un scurtcircuit electric – conductori sau cabluri electrice defecte sau neizolate corespunzător.
Totuşi, în această perioadă, incendiile cauzate de coşuri de fum şi mijloace de încălzire folosite necorespunzător s-au manifestat în mod frecvent şi, din păcate, cu pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale însemnate.
Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente tragice, recomandăm cetăţenilor să acorde atenţie respectării măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor, după cum urmează:
Pentru coşuri de fum şi sobe:
·         Asiguraţi verificarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;
·         Curăţaţi periodic coşurile de fum, întrucât funinginea rezultată prin arderea materialului lemnos şi depusă in interiorul coşurilor de fum, pe fondul supraîncălzirii sobelor, se poate aprinde si provoca incendii, fie prin efect termic fie din cauza jarului (scânteilor) ajunse în contact cu materialele combustibile din construcţia locuinţei.
·         Pe pardoseală, în faţa uşii (portiţei) de alimentare cu lemne a sobei se va monta o tabla metalică(cu dimensiunile 50 cm x 70 cm), astfel încât jarul căzut accidental din sobă să nu intre
 
 
în contact cu materialele combustibile si astfel să provoace un incendiu. În sobă nu se vor introduce lemne mai lungi decât focarul, iar portiţa de acces nu se va lasa deschisă.
·         Nu utilizaţi lumânări sau alte surse de aprindere cu flacără deschisă în apropierea materialelor combustibile sau inflamabile;
 
Pentru mijloace de încălzire electrice
·         Nu utilizaţi instalaţii electrice defecte, cu improvizaţii, montate direct pe materiale combustibile, ori neizolate corespunzător;
·         Supravegheaţi permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune. Reşourile constituie o sursă frecventă de aprindere prin plasarea lor necorespunzătoare sub birouri, rafturi, lângă paturi, unde probabilitatea de a intra în contact cu materiale combustibile (textile, hârtie, lemn etc.) este foarte mare. Reşourile improvizate şi artizanale prezintă risc deosebit datorită puterii mari a acestora şi a deficienţelor pe circuitele de alimentare, aspecte care conduc la suprasolicitarea instalaţiei electrice la care sunt racordate.
·         Nu amplasaţi materiale combustibile sau inflamabile în apropierea surselor de căldură;
În ceea ce priveşte centrale termice alimentate cu gaz, acestea trebuie verificate periodic, de către personal specializat, orice improvizaţie poate duce la situaţii de urgenţă cu consecinţe tragice.
De asemenea, recomandăm părinţilor să supravegheze permanent copiii şi să nu-i lase închişi în casă, cu mijloace de încălzire aflate în funcţiune (sobe, reşouri).

Categoria: EVENIMENT