Încă 5 milioane de euro pentru Beclean. Ce lucruri se vor face cu acești bani?

Încă 5 milioane de euro pentru Beclean. Ce lucruri  se vor face cu acești bani?

Dacă proiectul de 5 milioane de euro, destinat descongestionării şi fluidizării pe bani europeni a traficului din Beclean, a devenit realitate la jumătatea lunii trecute, când primarul Nicolae Moldovan a semnat la Turda contractul de finanţare cu ADR Nord-Vest, administraţia oraşului de pe Someş mai are un plan de mobilitate urbană, a cărui concretizare se va decide până în octombrie 2018.

Practic, este vorba despre alte 5 milioane de euro, bani ţintiţi din aceeaşi sursă, din care Primăria vrea să aducă în oraş alte cinci microbuze electrice, pe lângă cele cinci deja aprobate, să reabiliteze străzi necuprinse în proiectul iniţial, să facă mai multe piste de biciclete şi să creeze trasee rutiere suplimentare celor stabilite deja.

În varianta cu numărul unu, demersul de îmbunătăţire a mobilităţii urbane cuprinde în proporţie de 40% asfatarea unor artere de circulaţie, restul referindu-se la semafoare, staţii auto, microbuze, biciclete, piste, spaţii verzi.

,,Completările vor veni în aşa fel încât nici o stradă să nu rămână fără modernizările şi îmbunătăţirile de rigoare, astfel că întregul oraş va intra într-un proces de reparaţii capitale”, a explicat primarul Nicolae Moldovan în şedinţa ordinară a Consiliului Local. ,,Există oportunităţi pe care le speculăm foarte bine”, a completat edilul, cu precizarea că puţine primării au puterea şi capacitatea de a transpune în practică de la A la Z un proiect european eligibil.

Reamintim că:

Administraţia locală beclenară a făcut publică situaţia centralizatoare cu toate lucrările ce vor fi materializate după semnarea contractului Drumul Gării – Îmbunătăţitrea mobilităţii urbane a oraşului Beclean, în valoare de 5 milioane de euro, acţiune realizată la jumătatea lunii iunie, la Turda.

Potrivit acestei liste, este vorba despre un total de:

2.689 metri liniari, respectiv 16.134 – reabilitare carosabil;

960 metri liniari, respective 3.840 mp carosabil nou;

1.144 metri liniari, respectiv 3.865 mp – reabilitare trotuare (piatră naturală);

3.283 metri liniari, respectiv 7.135 mp – trotuare noi;

4.980 metri liniari de rigole de scurgere;

13.316 metri liniari de borduri de separaţie;

6.731 metri liniari/sens, respective 13.462 mp (2 sensuri) – piste de biciclete;

60 de semen de marcaj;

Staţii de autobuz;

 

Bilanţul suprafeţelor – depou garare autobuze:

7.698 mp suprafaţa de teren;

735 mp suprafaţa construită;

735 mp suprafaţa desfăşurată;

300 mp drum de incintă;

5050 mp spaţiu verde;

1.432 mp platformă betonată;

445 metri liniari împrejmuire.

 

Categoria: BECLEAN