În scandalul furtului de lemne din zona Șanț- Parchetul de la Năsăud nu confirmă atacul armat și nici grupul infracțional

În scandalul furtului de lemne din zona Șanț- Parchetul de la Năsăud nu confirmă atacul armat și nici grupul infracțional

La finele săptămânii trecute, un fapt deosebit de grav s-a petrecut în zona protejată a Parcului Național Munții Rodnei. În incident, mai mulți presupuși hoți de lemne ,  însoțiți și de un minor, ar fi amenințat cu arma oamenii legii, aceștia cedând în fața lor. Mai mult, jandarmii ar fi eliberat un minor de 16 ani, reținut în prealabil, după care hoții de lemne s-au făcut nevăzuți. Minorul de 16 ani a rămas în custodia polițiștilor.

Ce au spus Jandarmii?

Conform declarațiilor purtătorului de cuvând al Inspectoratului Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud, maior Georgeta Cășvan, jandarmii au fost într-adevăr amenințați verbal, înjurați și apostrofați de făptași, dar în niciun caz nu au fost amenințați cu arma, informațiile despre folosirea armelor fiind doar niște scenarii fără acoperire.

Se pare că jandarmii au auzit anumite zgomote în noapte care ar fi semănat cu împușcături sau pocnitori (petarde), acestea făcând parte din modul de operare al făptașilor pentru a speria și a intimida, dar nu s-a găsit deocamdată nici un glonț sau urmă de gloanțe, infirmând informația prin care jandarmii au fost amenințați în mod direct cu arma.

Care a fost poziția  IPJ Bistrița-Năsăud­?

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție BN, Crina Sârb confima atunci  incidentul: „În acest caz a  fost identificat și depistat un minor, de 16 ani, din Borșa, bănuit că, împreună cu alte 4 persoane ar fi tăiat și sustras arbori dintr-o pădure, de pe raza comunei Șanț. Polițiștii de investigații criminale fac cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj, uz de armă și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, tăiere fără drept de arbori și furt de arbori”.

Ce spune Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud?

Poziția oficială a Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud a fost trimisă și făcută public prin intermediul echipei TVR din Bistrița-Năsăud: „Vă informăm că la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud se efectuează cercetări față de suspectul Timiș Vasile, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de ultraj, prevăzute de art. 257 alin. 1 și 4 Cod Penal, raportat la art. 206 alin. 1 Cod Penal, persoane vătămate fiind doi subofițeri din cadrul Postului de Jandarmi Montani Rodna, care, în noaptea de 15/16.06.2018 au fost amenințați cu acte de violență de către suspect, în timp ce constatau săvârșirea unei infracțiuni silvice”

Așadar din patru suspecți a mai rămas doar unul singur, în timp ce infracțiunile de  uz de armă și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, au cam ”dispărut”.

 

 

 

 

 

Categoria: EVENIMENT