În cazul stațiunii pomicole – o soluție care să nu lezeze cercetarea

În cazul stațiunii pomicole – o soluție care să nu lezeze cercetarea

Am analizat astăzi timp de două ore situaţia retrocedărilor din perimetrul Staţiunii Pomicole şi proiectul de lege iniţiat de un grup de parlamentari bistriţeni. 

Câteva concluzii la cald după o şedinţă a comisiei de agricultură în care au fost prezenţi, pe lângă parlamentarii comisiei, deputatul Doina Pană, un grup masiv de bistriţeni proprietari de terenuri neretrocedate, preşedintele Academiei de Cercetări Agricole, fostul ministru Valeriu Tabără, directorul Staţiunii Pomicole, Ioan Platon, reprezentanţi ai Primăriei Bistriţa şi ADS:
*proiectul de lege care a fost respins de Senat are aviz negativ din partea guvernului şi respingeri în unanimitate ale tuturor comisiilor de până acum prin care a trecut. Totuşi deputaţii comisiei de agricultură, indiferent de apartenenţa politică au ajuns la concluzia că e nevoie de o soluţie care să nu lezeze cercetarea, în condiţiile în care noul program de reconversie pomicolă se bazează pe această staţiune din Bistriţa, unică în Transilvania, dar care să fie viabilă şi pentru proprietarii, care au fost trataţi abuziv.
* Colegii deputaţi au insistat să afle de ce până la această oră comisia municipală de fond funciar nu a atribuit cele 81 ha disponibile şi le-a condiţionat de o retrocedare globală a întregii suprafeţe de 116 ha. Sub semnul intrebarii a stat si folosirea integrală de catre Statiune a suprafeţei de 151 de ha pe care o lege din 2009 o considera obligatorie pentru funcţionare.

*S-a stabilit înfiinţarea unei subcomisii parlamentare dedicată exclusiv problemei terenurilor din Bistriţa. Prima întâlnire a acestei subcomisii în care am fost desemnat sa fac parte alături de fostul ministru deputatul Petru Daea, Ioan Muntean, secretarul comisiei de agricultură, reprezentanţi ai Academiei de Cercetări Agricole, doamna Elena Prisecaru, reprezentanta Primăriei Bistriţa va avea loc luni, 23 februarie, la Camera Deputaţilor. Raportul final al comisiei va depinde de concluziile subcomisiei speciale.

Categoria: EVENIMENT